Охранителните фирми ще трябва да разполагат с поне 512 служители

...
Охранителните фирми ще трябва да разполагат с поне 512 служители
Коментари Харесай

Държавният резерв ще плати 16 млн. лв. за охрана

Охранителните компании ще би трябвало да разполагат с най-малко 512 чиновници и 393 огнестрелни оръжия

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Най-големите публични поръчки през седмицата
10 дек 2017
Държавният запас ще купува пшеница и твърдо гориво на стоковата борса

Прогнозната цена на покупко-продажбите е за над 14 млн. лева без Данък добавена стойност
27 юли 2017
БОДУ завоюва защитата на огромните спортни обекти

Компанията ще даде услугата за 3 години против 2.86 млн. лева
23 мар 2016 Конкурс за избор на компания, която да се грижи за сигурността на стратегическите ресурси на страната от петролни, хранителни и медицински артикули, е оповестил ръководителят на държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " Станимир Пеев. Победителят ще би трябвало да обезпечи физическа, въоръжена, денонощна защита и такава посредством механически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрулни екипи. Минималният брой нужни чиновници на трудови контракти е 512, от които най-малко 393 би трябвало да имат огнестрелно оръжие.

Заложеният бюджет за 36 месеца е 16 млн. лева без Данък добавена стойност и е с цели 60% повече по отношение на предходния сходен търг от 2014 година Повишаването на разноските се изяснява главно с растежа на заплатите, защото нито срокът, нито броят на охранителите или патрулите е повишен.

Действащият в този момент тригодишен контракт за защита на държавния запас беше подписан през 2015 година с " Боду " ООД. Той изтича на 23 октомври, само че процедурата е задвижена занапред, защото предходната процедура по асортимент се бави две години поради обжалвания и грешки в документите.

Висока летва

Към претендентите да пазят базите на държавния запас са сложени съществени условия. Наред със наложителния лиценз за осъществяване на частна охранителна активност те би трябвало да имат най-малко 135 огнестрелни оръжия, за които даже е належащо да покажат фактури от закупуването. Останалите нужни оръжия може да бъдат наети.

Също по този начин участниците в конкуренцията следва да разполагат с не по-малко от 50 патрулни автомобила с внедрена GPS система за надзор в действително време и да имат структури в София, Варна, Враца, Бургас, Плевен, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Пловдив.

Сред изискванията е и претендентите да имат народен мониторингов и диспечерски център, осигуряващ надзор и реакция при зародил случай, както и опция за 24-часово отдалечено видеонаблюдение в охраняваните обекти.

Що се отнася до финансовите условия, от участниците се изисква да са осъществили най-малък общ оборот в размер на 16 млн. лева за последните три години, като и настояща застрахователна лавица за отговорност по отношение на трети лица с предели от най-малко 500 хиляди лева за едно събитие.

Компаниите могат да подават предложения до 22 март, като с 50% тежест при класирането ще е общата едногодишна цена съответно за осъществяването на физическа денонощна въоръжена защита във всичките 41 обекта на организацията. Други 40% ще зависят от проектите за организация, а останалите 10% от оценката ще се образуват от цената за поддръжка на системите за сигурност и мониторинг.

Печален опит

До наемането на сегашните охранители на държавния запас от " Боду " ООД се стигна извънредно мъчно. Първият опит на организацията да подписа подобен огромен контракт и да освободи запаси на Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата беше през април 2013 година, само че той се провали заради неналичието на пари. След това при започване на 2014 година публичната поръчка беше оповестена на ново, само че тя бързо катастрофира в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган откри, че са сложени субективни критерии за оценка на офертите на претендентите. Така през юни същата година процедурата беше възобновена, само че без промени в методиката за оценки и следващите тъжби до Комисия за защита на конкуренцията още веднъж доведоха до нейното преустановяване. През април 2015 година държавният запас направи трети опит да си наеме частни охранители и точно тогава се стигна до съглашението с " Боду ".

При оптимален бюджет от 10 млн. лева тогава контрактът е на стойност 9 998 640 лева Още при започване на 2016 година обаче е подписан анекс за спомагателни 289 899 хиляди лева на година заради увеличени заплати на охранителите, свързани с повдигането на минималната заплата. По същата причина от 2017 година следва ново предоговаряне и отпущането на спомагателни 310 229 лева за година. При всички случаи и в този момент ще бъде подписано в допълнение съглашение, защото имаше ново покачване на минималната заплата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР