Охраната на сградата на Народното събрание на пл. Княз Александър

...
Охраната на сградата на Народното събрание на пл. Княз Александър
Коментари Харесай

Охраната на Партийния дом се изпълнявала в нарушение на договор

Охраната на постройката на Народното събрание на пл. " Княз Александър I ", където в петък против събота почина охранителят Даниел Тасев, се е изпълнявала в нарушаване на контракта сред Народното събрание и компанията реализатор на обекта, сподели инспекция на OFFNews .
 Съпругът и зетят на зам. министър управляват компанията със починалия охранител  Мистериозна гибел на охранител в Партийния дом  Депутатите се местят в нова зала за 19,5 млн. лева
На 20 октомври 2016 година е подписан контракт сред Народното събрание и особено образуваното за задачата обединяване " Народно събрание ГРУП " ДЗЗД за строително-монтажни работи за построяването на нова пленарна зала за Народното събрание. В контракта е записано, че за своя сметка изпълнителят би трябвало да обезпечи защитата на обекта. В текста е записано, че защитата би трябвало да бъде денонощна . По тази причина изпълнителят на строителството е наел охранителната фирма  " Дефанс консулт " със притежател Филип Чипев . Както стана ясно, до неотдавна компанията е била благосъстоятелност на депутата от Вътрешна македонска революционна организация и сегашен зам. обществен министър Султанка Петрова .

Пред bTV Филип Чипев твърди, че договорът му с изпълнителя на обекта бил за нощна защита . Това е в несъгласие с контракта с изпълнителя. Той разясни, че промените на охранителите били от 7 вечерта до 7 сутринта. Това че постовете не се сдават от един охранител на различен било причина, по обясненията на Чипев, никой да не е бил наясно с случая съвсем денонощие след него. 

OFFNews потърси притежателите на двете фирми -  " Народно събрание ГРУП " ДЗЗД и  " Дефанс консулт " какво е наложило защитата на обекта да бъде единствено нощна. Те не бяха открити за коментар. От  " Народно събрание ГРУП " ДЗЗД споделиха, че Красимир Пингелов , който е притежател на компанията " Електрон напредък " ЕАД, влизаща в обединяването, евентуално не е в страната. При поставения ни съответен въпрос за осъществяването на контракта, от компанията посъветваха да позвъним още веднъж по-късно.

Изпратихме и питане до основния секретар на Народното събрание Стефана Караслаова за това по какъв начин се следи осъществяването на контракта и дали неизпълнението на тази уговорка от него, обвързвана с защитата, не е съображение за прекратяването му.

Пак съгласно контракта " за да се ограничи достъпът на инцидентни лица до обособените зони за сигурност " и до местата, където се правят строително-монтажните работи, да бъдат инсталирани леки преградни стени и уреди за сигурност. 

По информация на OFFNews следствието на случая е поето от Националната следствена работа. Това е по този начин, тъй като казусът касае обект от стратегическо значение, каквато е постройката на Народното събрание. До момента от прокуратурата не са съобщили публично за воденото следствие. Отново по неофициална информация версията за гибелта на охранителя е трагичен случай по време на работа. 

Достъпът до постройката е със специфичен режим. Работещите на обекта би трябвало да минат изследване от ДАНС, а за пропускателния режим се грижи НСО. Към момента от службата нямат формален коментар за това дали са били наясно с случая и дали е трябвало да сигнализират охранителната компания за това, че служителят им не е напуснал постройката след приключване на работното време. 

По случая има и различен забавен миг - връзката на разположение от изпълнителната власт с охранителната компания. От събраните досега обстоятелства излиза наяве, че Султанка Петрова е напуснала охранителната компания, чийто притежател е била. Това е станало директно, откакто е извоювана публичната поръчка за строителството на пленарната зала. Собственик е станал " бащата на нейните внуци " (по личните му обяснения) - Филип Чипев . Негов прокурист пък бил брачният партньор на Петрова - Петю Петров. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР