Огромното мнозинство от гражданите на Иракски Кюрдистан са гласували в

...
Огромното мнозинство от гражданите на Иракски Кюрдистан са гласували в
Коментари Харесай

Иракски Кюрдистан каза да на отцепването от Багдад

Огромното болшинство от жителите на Иракски Кюрдистан са дали своят вот в интерес на независимостта на региона. 92,73% от гласувалите са дали отговор с " да " на заложения въпрос. Това заяви кюрдистанската новинарска организация Rudaw, базирайки се на данните, оповестени от изборната комисия, съобщи " Фокус ".

От 3 085 935 годни бюлетини, 2 861 471 са били в интерес на независимостта, а 224 464 са били срещу, което се равнява на 7,2%.

Изборната комисия разгласи, че 79 379 бюлетини са недействителни, а още 170 611 са анулирани поради разнообразни аргументи. В данните са включени и гласовете, получени по електронен път от кюрдската диаспора.

Хандрен Мохамед, началник на комисията, съобщи пред репортерите, че процесът е приключил " сполучливо " и интернационалните наблюдаващи, които са станали очевидци на " историческото " гласоподаване са удостоверили, че то се е провело при естествени условия.

Освен това той сподели, че резултатите ще се смятат за публични, откакто бъдат доказани от
Апелативния съд на Кюрдистан. Изборната комисия към момента не е разгласила разбивка на гласовете по градове и провинции.

По-рано през днешния ден Народното събрание на Ирак утвърди правосъдно гонене на лицата, които са организирали провеждането на референдума за самостоятелност на Иракски Кюрдистан, заяви телевизионният канал " Ал Маядин”. Сред лицата, против които ще бъдат заведени наказателни дело, е и водачът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

В признато от Народното събрание решение се показва, че служителите, които не са взели участие в плебисцита, остават на постовете си и заплатата им се резервира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР