Огромният скок в цените на храните и енергията кара хората

...
Огромният скок в цените на храните и енергията кара хората
Коментари Харесай

Германия: Пазарува се само най-необходимото


Огромният скок в цените на храните и силата кара хората да пресмятат всяка стотинка. Търговците в Германия следят необикновен отлив на купувачи, тъй като всички деликатно преценят от какво имат най-спешна потребност.

Краткосрочният резултат от отшумя и инфлацията още веднъж е към 8 %. Германската работа за защита на конкуренцията увери, че " следи от близко " и тези на бензина. От месеци силата и питателните артикули са най-сериозните мотори на инфлация.

Всичко нараства

Нападението на Русия против Украйна и усложненията в доставките също усложниха обстановката. Според предварителните калкулации на Федералната статистическа работа разноските за гориво, мазут и електрическа енергия през август са били с 35,6% по-високи в съпоставяне със същия месец на миналата година.
Редакцията предлага
Хранителните артикули също са поскъпнали съществено – с близо 17%. По-високите равнища на инфлация понижават покупателната дарба. Евентуални нараствания на заплатите от ден на ден се гълтам от инфлацията.

Мнозина към този момент понижават потреблението си, с цел да посрещнат ежедневните си потребности. В изследване, поръчано от банковата асоциация BdB, седем от всеки 10 интервюирани споделят, че лимитират разноските си поради инфлацията. Това забавя частното ползване, което е значим дирек на стопанската система.

Хората се въздържат от ползване

Заради инфлацията. Страхът от доста по-високи разноски за сила през идващите месеци принуждава семействата да заделят пари настрани и да не харчат безогледно. Песимистичната наклонност се ускорява, а общественото неравноправие в допълнение се задълбочава от рецесията.

Правителствените ограничения в поддръжка на семействата в донесоха най-малко малко облекчение. Отстъпките в цените на бензина, лимитирани до три месеца, и за целия публичен превоз ненапълно ограничиха инфлацията. И двете ограничения обаче изтекоха в края на август. Дори и единствено поради това икономистите чакат покачване на инфлацията.

Инфлацията може да стигне 10%

" В момента съвсем няма артикули, които да не нарастват ", показва икономистът Томас Гитцел. Той предвижда, че инфлацията евентуално ще надвиши 10% през октомври, Бундесбанк също популяризира сходно мнение. Подобна инфлация не е имало в Обединена Германия. Сравнимо високи стойности са били следени по време на петролната рецесия през зимата на 1973/74 година.

Инфлацията сега е прекомерно висока и в други европейски страни. В Испания да вземем за пример тя остава двуцифрена.

Експерти се надяват, че ЕЦБ ще вземе решение за по-голямо нарастване на лихвения %. Първото от 11 години насам нарастване на лихвените проценти беше оповестено през юли. Следващото съвещание на ЕЦБ ще се организира на 8 септември.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР