Огромният процент от случаите на рак на белия дроб в

...
Огромният процент от случаите на рак на белия дроб в
Коментари Харесай

Д-р Самуил Кътов, ИСУЛ: Огромен процент от случаите на рак на белия дроб у  нас се хваща в трети и четвърти стадий 

Огромният % от случаите на рак на белия дроб в страната ни, какъвто и да е той, се хваща в трети и четвърти етап. Четвъртият е последният. Там е ключът към неприятните резултати. Това сподели в дневния информативен блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус “ доктор Самул Кътов от Клиниката по медицина и онкология към УМБАЛ " Царица Йоанна “ във връзка Месеца за битка с рака на белия дроб. 

Като друга съществена причина за неприятните резултати той уточни неналичието на скринингови стратегии – на профилактика на болестта. 

" Само по себе си болестта е много хетерогенно – ракът на белия дроб не е единствено един тип рак, а са доста разнообразни типове с друго прогноза и протичане.  Най-голямото предизвикателство е ранното му диагностициране. То е безсимптомно. Ключът е в профилактиката, която у нас не се финансира от страната. На Запад това се случва, посредством повеждане на нискодозови скенери на гръдния панер. Те се вършат на пациенти, които са от високорискови групи – да вземем за пример пушачи “, сподели още доктор Кътов.  

Той изясни, че заболеваемостта от рак на белия дроб у нас е обусловена от доста фактори: " Едно от най-важните неща е методът на живот. За жал, у нас към момента тютюнопушенето е нещо известно и това е една от аргументите да имаме висока заболеваемост – изключително що се отнася до мъжете “.  

Като рисков фактор той уточни и нездравословните изпарения в индустрията. Д-р Кътов поучава да внимаваме в каква реда работим и по какъв начин се предпазваме от вредите. 

" Генетичните фактори също са значими – наследствеността. Могат да зародят нови разновидности – такива, които не сме следили обратно в рода на пациента, а пораждат при него под въздействие на други фактори и вреди. Това се следи по-често при дамите “, изясни той.  

По думите му към 13% от случаите на рак на белия дроб в Европа е при мъжете, а 50% почти е при дамите.  

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР