Огромният процент доплащане от страна на българските граждани е основен

...
Огромният процент доплащане от страна на българските граждани е основен
Коментари Харесай

Пациентски организации скептични към финансовите идеи на МЗ

Огромният % доплащане от страна на българските жители е главен проблем, съобщи Станимир Хасърджиев , ръководител на Национална пациентска организация в рамките на Националната кръгла маса , на която Министерство на здравеопазването показа концепциите си за промяна в здравноосигурителния модел.

По думите му годишните рекомендации на Европейска комисия към България постоянно са за стабилизиране на финансирането за понижаване директните заплащания на хората, когато се разболеят.

Според него промяната единствено в частта финанси, не би могла да реши проблеми.

 Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни
Ананиев предлага два модела за опазването на здравето ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

Хасърджиев добави, че концепцията да се генерира в допълнение обществен запас е добра, само че би трябвало да бъде премислена в интерес на жителите. Като главен минус на втория дирек за здравно обезпечаване той означи, че няма ясни гаранции какво ще получат хората при спомагателна здравна осигуровка.
" Как ще им подсигуряваме, че ще понижим този огромен % доплащане, в случай, че ще дадем опция на всички реализатори на здравна помощ сами да си дефинират цени над национално избраните ", съобщи той.

Според Хасърджиев когато се даде гаранция на жителите, че ще получат по-добра услуга и ще има по-малко възнаграждение, те ще бъдат уверени в смисъла на промяната.

Председател на Българската асоциация за протекция на пациентите Пламен Таушанов пък съобщи, че от години оферират основаването на фонд за обезщетение на пациенти свързани със заразяване и опасности, както е в другите европейски страни.

" Важно е да се знае освен какво ще доплаща пациента, само че и какво ще получи отсреща ", съобщи той.

 Едва 6% от българите подготвени да заплащат и за здравна застраховка
Едва 6% от българите подготвени да заплащат и за здравна застраховка

По-малко от 20% от българите утвърждават сегашния модел

Той даде и предложение да се извадят образни проучвания от системата на клиничните пътеки, които постановат по n брой хоспитализация на месец на един пациент , който е кардиологично или онкологично болен. Според него това коства на публичния декор три, четири пъти повече.

Таушанов сложи и въпроса за какво България повече от 10 години е на предпоследно място по знаците за здраве и за какво това не прави усещане на държавното управление.

Той акцентира, че това, което оферират като старания множеството е европейски страни е да се подтиква и усилва броя на лекарите и медицинските сестри.

Таушанов е безапелационен, че би трябвало да има равнене на качеството на здравните грижи на цялата територия на страната и понижаване на смъртността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР