Огромният контейнеровоз “Евър Гивън” все още блокира трафика през Суецкия

...
Огромният контейнеровоз “Евър Гивън” все още блокира трафика през Суецкия
Коментари Харесай

Суецкият канал все още е блокиран заради заседналия контейнеровоз

Огромният контейнеровоз “Евър Гивън” към момента блокира трафика през Суецкия канал в Египет.

Това е най-бързият корабен маршрут сред Европа и Азия, свързващ Червено със Средиземно море и е един от най-натоварените водни коридори на планетата.

Корабът е затънал в най-южната част на Суецкия канал в стеснен еднолентов кулоар - т.е. различен кораб не може да премине по същото време.

Какво тъкмо се случи?

400-метровият контейнеровоз се завъртял по диагонал по ширината на канала и затънал в пясъците. “Ройтерс” оповестява за мощни ветрове и пясъчни стихии, които понижили видимостта и на процедура екипажът не е можел да поддържа прав курс. В същото време няколко египетски пристанища бяха затворени.
Снимка: Reuters
Обикновено корабите, преминаващи през Суецкия канал, се ескортират от ескорт и благодарение на един или два влекача. Понякога се случва някой от тях да заседне, само че бързо бива освободен. Историята с “Евър Гивън” е друга.

Защо трафикът спря?

През 2015 година Египет откри втори кулоар за по едно и също време прекосяване на кораби в двете направления през 35-километровия сектор, само че удължението се намира на север, където каналът се уголемява при Голямото горчиво езеро, добавя “Ройтерс”.

Именно там стотици кораби са пуснали котва и изчакват освобождението на един от най-големите контейнеровози в света.

Какви дейности са подхванали управляващите?

Повече от 8 влекача, единият от които с теглеща мощ от 160 тона, се пробват да освободят “Евър Гивън”. Идеята е той да бъде избутан от едната страна и благодарение на лебедките на контейнеровоза.
Снимка: Reuters
Освен това се копае и земята под носа на кораба, затънал на източния бряг на канала.

Копачите са разчиствали земята на носа на кораба, който е бил заровен в източния бряг на канала, а SCA е разположил два драги.

Контейнеровозът е издигнат през 2018 година И плава под панамски байрак, само че сега е взет на лизинг от тайванската компания “Евъргрийн”. Собственикът е повикал на помощ два екипа от нидерландска и японска компании да “създадат по-ефективен план” за отблокирането на контейнеровоза.
Снимка: Reuters
Експертите са на мнение, че би трябвало да се създадат оценки каква мощ може да бъде употребена от други кораби, с цел да бъде избутан “Евър Гивън” без да има провали по него.

Други варианти пред екипите са - в допълнение копаене и събаряне на контейнери, което обаче най-вероятно ще е дълга и комплицирана логистична интервенция.

Връщането в плаваемост на големия контейнеровоз, блокиращ Суецкия канал, може да отнеме " дни или седмици ", сподели ръководителят на профилирана холандска компания, изпратила специалисти на помощ, заяви Агенция Франс Прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР