Огромният астероид, за който се смята че е причина за

...
Огромният астероид, за който се смята че е причина за
Коментари Харесай

Астероидът, избил динозаврите, е понижил температурата на Земята с 12 градуса

Огромният метеорит, за който се счита че е причина за измиране на динозаврите, несъмнено е едно от най-важните събития случили се в историята на Земята. Ако това не беше станало, хората надали биха се появили като тип, имат вяра учените.

Ново проучване на събитието стига до още по-категорични изводи и твърди, че последствията от падналия метеорит са били даже още по-разрушителни от предполаганите до момента. Проучването отдадено на въздействието на метеорита върху живота на планетата е оповестено в списание Geophysical Research Letters.

За да се получи визия за трагичните промени в климата на Земята, настъпили след удара на метеорита, учените вършат компютърен модел на събитието. Мястото на удара на метеорита в земната повърхнина е известно още от края на 70-те години на предишния век - кратера Чиксулуб, намиращ се на полуостров Юкатан в днешно Мексико.

За разлика от предходни компютърни модели на удара на метеорита, този взима под внимание и скоростта на газовете вдигнати във въздуха след удара. Скоростта с която разнообразни материали и газове са били повдигнати във въздуха демонстрира дали те са достигнали по-високите пластове на атмосферата и по този метод са въздействали върху климата за по-дълъг интервал от време.

Според новия компютърен модел, след удара са били освободени три пъти повече серни газове, в сравнение с се е смятало до момента. Точно те са причина за този унищожителен резултат върху температурата на планетата. Според досегашните изследвания, междинната температура на планетата се е намалила с над 8 градуса по Целзий, което се е оказало съдбовно за живота на доста типове на Земята. Според новото изследване понижаването на температурата е било даже още по-драстично и евентуално е било с повече от 12 градуса по Целзий.

Последиците от този удар на метеорит в действителност са трансформирали цялата история на Земята и на типовете, които я обитават.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР