Огромни позитиви отчитат малките и средни предприятия е Европейския съюз

...
Огромни позитиви отчитат малките и средни предприятия е Европейския съюз
Коментари Харесай

Над 90% от МСП в ЕС са доволни от регистрацията на права на интелектуалната собственост

Огромни позитиви регистрират дребните и междинни предприятия е Европейския съюз от регистрацията на права на интелектуалната благосъстоятелност. Това излиза наяве от новото издание на осведомителния отчет за дребните и междинните предприятия (МСП) в региона на интелектуалната благосъстоятелност, оповестен от Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Проучването е измежду 8372 дребни и междинни предприятия в 27-те държави-членки на Европейски Съюз и демонстрира, че единствено 10% от тях имат регистрирани права на интелектуална благосъстоятелност (ПИС). Най-често притежаваният тип записано ПИС е националната марка, която се има от 6% от МСП. На последващо място се подреждат марките на Европейски Съюз и патентите (4% и за двете).

93% от МСП, които са записали ПИС, са отчели позитивно влияние от това. Най-често дребният и междинен бизнес с регистрирани права на интелектуалната благосъстоятелност показва, че този ход е подобрил репутацията или имиджа на сдружението (посочено от 60%), че им е обезпечил по-добра отбрана на интелектуалната благосъстоятелност (58%) и че им е разкрил по-добри дълготрайни вероятности за стопанска активност (48%).

45% от МСП, притежаващи регистрирани ПИС, са се пробвали да извлекат финансова полза посредством потреблението на интелектуалните си активи, било то директно чрез продажба или лицензиране, или непряко чрез да вземем за пример потребление на портфейла си с регистрирани ПИС за задачите на развиването на стопанската си активност. Над една трета от МСП (36%), притежаващи регистрирани ПИС, са извлекли сполучливо финансова полза чрез тях по отношение на 11%, които са се пробвали да го създадат, само че не са съумели.

Данните в осведомителния отчет са основни за възстановяване на самодейностите на EUIPO, ориентирани към подкрепяне на европейския дребен и междинен бизнес, в това число тези в границите на програмата за МСП, стартирана в съдействие с Европейската комисия и националните и районните служби за интелектуална благосъстоятелност в отговор на въздействието на пандемията от COVID-19 върху МСП.

Фондът за МСП „ Ideas Powered for Business “ е скица за разпределяне на безплатни средства, чиято цел е да подкрепя финансово МСП в Европейски Съюз при регистрирането на ПИС. Към момента към 300 хиляди МСП са се възползвали от финансова помощ от януари 2021 година насам.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР