Огромни опашки от чакащи да излязат от страната ни камиони

...
Огромни опашки от чакащи да излязат от страната ни камиони
Коментари Харесай

Превозвачи алармират: По границите е ужас! Тировете чакат с дни

Огромни опашки от чакащи да излязат от страната ни камиони се вият по границите, а на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Видин " се чака към 24 часа, с цел да се влезе в Румъния. Проверките също бавят минаването на границата, а с това се основава и напрежение. От Съюза на интернационалните превозвачи споделят, че казусът е от години, основават се тапи. Решенията за справяне с казуса обаче трабва да са взаимни.

" Когато един камион напуща страната ни, нашите контролни органи няма какво толкоз да му гледат. По-голямата и по-тежката инспекция се пада на страната, в която влиза, т.е. Румъния. Тази опашка обаче стана доста по-голяма и доста по-осезаема. В сряда вечерта отвори новият буферен паркинг ", сподели Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в студиото на " България заран ".

По думите му буферните паркинги са основани, тъй като страната абдикира от отговорностите си. Те би трябвало да бъдат с огромен потенциал, с цел да могат да поемат всички камиони. " Буферният паркинг е частен и е обикновено всеки частник да си търси своето. Организацията е направена по този начин, че буферният паркинг не може да бъде заобиколен. Изключително доста страдат хората в района, които имат ведомствени паркинги. Той се заплаща еднократно на вход. Паркингът е единствено мотив, с цел да обърнем внимание на същинския проблем ", добави Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него същинският проблем е прекосяването през границите.

" Този проблем не е единствено при Видин, имаме проблеми на границите с Русе и Турция. В Турция се чакат сред 2-3 денонощия, стигнали сме и до 5. Давали сме решения за всяка една от тези граници. На границите има доста инспекции, които се правят, само че изрично мястото им не е там. Кантарите нямат място на границата. Най-елементарното - за какво таксата на " Дунав мост " не може да става онлайн? Агенция " Митници " работят на едно гише. По отношение на румънския надзор още веднъж имаме кантар. Не само че везните са разнообразни, само че и резултатът е друг ", разясни гостът.

Председателят на Камарата на автомобилните превозвачи добави, че от румънска страна се вършат инспекции и за мигранти, което в допълнение забавя работата. " Ясно би трябвало да се разбере, че би трябвало да има диалози с румънците и те да бъдат на високо равнище. България би трябвало да впрегне сили и дипломация, с цел да се откри решение на този проблем, тъй като в случай че превозвачите губят по 200 млн. на година на тази граница, то българската стопанска система губи милиарди ", безапелационен е Димитров.

Преговорите сред двете страни би трябвало да бъдат сложени на масата и да е ясно по кое време уговорките ще бъдат изпълнени.

" Последните месеци сме зачеркнали транспортното министерство, тъй като отново станахме пленник на някакви игри. Имахме поети задължения от ден първи от новия остарял министър, той ни даде обещание няколко пъти, че ще събере на едно място Агенция " Митници ", " Гранична полиция " и АПИ и че ще приказваме за проблемите. Но такава среща не се е осъществила. Това министерство не работи, то е абдикирало. Занимаваме с покупката на хеликоптери, влакове, никой не се занимава с автомобилния превоз ", настоя той.

Димитров акцентира, че пакет " Мобилност " е станал нарицателно за проблемите на превозвачите в Европа. " Много от нещата за българския бизнес зависят от Европа. Факт е, че в последните години от ден на ден евродепутати се ангажират с тази тематика и получават експертиза. Не сме съгласни с тиражираните в последно време мнения, че липсва експертиза, в противен случай ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР