Огромната ледникова покривка в Гренландия е намаляла с 4700 милиарда

...
Огромната ледникова покривка в Гренландия е намаляла с 4700 милиарда
Коментари Харесай

За 20 години ледовете в Гренландия намалели с 4700 милиарда тона

Огромната ледникова завивка в Гренландия е намаляла с 4700 милиарда тона за 20 години, което е асъдействало за повишението на морското равнище с 1,2 см, заяви Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Топенето на ледовете е изключително осезаемо по крайбрежията на Гренландия, откри проучването, основаващо се на сателитни наблюдения от програмата "Грейс ".

Данните бяха оповестени от организацията "Полар портал ", която дава отговор за датските научни институти, изследващи Арктика.

Особено наранено е западното крайбрежие на Гренландия. Независими наблюдения демонстрират, че ледовете се свиват и ледниковите фронтове отстъпват във фиордовете и на сушата, както и че топенето е по-силно на повърхността на ледниците.

Глобалното стопляне е изключително стряскащо в Арктика, където от няколко десетилетия по научни данни е три или четири пъти по-голямо, в сравнение с в останалата част на планетата.

Според проучване, оповестено в края на януари от НАСА, ускореното размразяване край крайбрежията се изяснява от стоплянето на Северния ледовит океан, което способства "поне колкото въздуха над сушата " за смаляването на гренландската ледникова шапка. Според НАСА топенето на гренландските ледове в този момент е главен фактор за повишаване на океанското ниво.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР