Огромна вълна от съпричастност към жертвите на насилие и нетърпимост

...
Огромна вълна от съпричастност към жертвите на насилие и нетърпимост
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протести в цялата страна срещу насилието

Огромна вълна от съпричастност към жертвите на принуждение и непоносимост към неналичието на правдивост - това е България през днешния ден.

Хиляди заляха площадите на повече от 30 града в цялата страна, с цел да кажат на едно свиреп измъчвано 18-годишно момиче и на други като него, че няма да има толерантност към насилниците, към неприятните закони, към зле работещи институции или хора, в чиито ръце са поверени ориси и животи.

Началото на митингите и шествията беше обещано довечера от Стара Загора и те стигнаха до всички краища на България и даже излязоха отвън рамките ѝ - с митинги в Берлин и Виена. Всички тези митинги събраха и гласовете на доста жертви и техни близки, които още веднъж по време на тези демонстрации желаеха правдивост.

СТАРА ЗАГОРА

Стотиците гневни жители на Стара Загора потеглиха на шествие из града. Те упорстват Георги Николаев да бъде съден с цялата суровост на закона. Искат и законодателни промени за предварителна защита на сходни зверства.











СОФИЯ

Пространството пред Съдебната палата в София е изпълнено с хора, които са тук в поддръжка на потърпевшото 18-годишно момиче и нейното семейство.

Хората обявиха, че домашното принуждение няма място в обществото ни и не би трябвало да си затваряме очите за него.

" Нито една повече " - е главния надпис по плакатите - " нито една повече потърпевша от принуждение ", споделят те.



ВАРНА

Във Варна демонстриращите се събраха пред Съдебната палата в града под надпис: " Не на насилието над дами! Варна е съпричастна! "









БЛАГОЕВГРАД

Благоевград упорства за законови промени и за бърза и реакция на правораздавателните органи. Шествието в поддръжка на 18-годишното момиче е под надпис " Да кажем дружно " Не " на насилието ".

РУСЕ

И Русе се причисли към националния митинг " 400 шева - Свобода или гибел! ". Те настояха за безкомпромисни ограничения против насилниците на дами, а в случай че са нужни - и законови промени.



ЦАРЕВО

Шествие и в Царево - над 500 поданици и посетители на града потеглиха от общината до парка.



ПАЗАРДЖИК

Над 300 поданици на Пазарджик и района се събраха на митинг в поддръжка на измъчваното момиче от Стара Загора. Те упорстват за правдивост и съответно използване на закона. Събралите се пред Съдебната палата осъждат насилието във всякаква форма.



КАРЛОВО

Над 200 поданици от Карлово излязоха на митинг пред Районния съд в града, с цел да кажат СТОП на домашното принуждение. Те се оповестиха против случилото се с момичето от Стара Загора и настояха за правдивост и строги санкции за отговорните и направилите на такива действия.



ДОБРИЧ

В Добрич се събраха пред Съдебната палата много преди 18:00 часа, в поддръжка на обезобразеното момиче от Стара Загора. Те се оповестиха срещу домашното принуждение с гледище за обективни и съответни санкции. Искат корекция в законодателството, която да включва и колегата от взаимно общуване, освен брачен партньор.



Протестиращите се оповестиха и за строго съблюдаване на законите. Част от тях желаеха оставките на медика, освидетелствал 18-годишното момиче, прокурора и съдията, позволили насилникът да се размине с ареста. Протестът продължи с спокойно шествие от Съдебната палата до регионалната администрация в центъра на града.



ПЛОВДИВ

Много пловдивчани се събраха пред Съдебната палата, с цел да поддържат жертвите на принуждение и да изискат обективна присъда за мъжа, обезобразил 18-годишното момиче в Стара Загора.



ВРАЦА

На безмълвен митинг излязоха и във Враца, в символ на съпричастност и поддръжка на 18-годишното момиче от Стара Загора, обезобразено с макетен нож. Хората настояха за смяна в правосъдната система, тъй като настоящата не работи и единствено след няколко седмици казусът ще бъде обичайно потулен.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР