Огромна експлозия в болница в град Газа във вторник уби

...
Огромна експлозия в болница в град Газа във вторник уби
Коментари Харесай

Какво знаем за смъртоносния взрив в болницата Ал Ахли в град Газа

Огромна детонация в болница в град Газа във вторник умъртви стотици палестинци, предизвиквайки интернационално отвращение и съвсем разрушавайки дипломатическа задача с високи залози на президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Ето какво знаем за смъртоносния гърмеж в болничното заведение Ал-Ахли, за който палестинските и израелските чиновници се упрекнаха взаимно.

Взривът

Рано във вторник вечерта в Газа се появиха известия за детонация в болница Ал-Ахли в град Газа, която беше препълнена както с жертви на 10-дневните израелски въздушни удари, по този начин и със фамилии и други, които са намерили леговище на територията на болничното заведение.

Видеозаписи от болничното заведение демонстрират оранжева огнена топка и пламъци, обгръщащи постройката и територията. Видеото демонстрира външната страна на болничното заведение, където безчет палестински фамилии са лагерували. Разкъсани тела покриваха тревата, с убити деца, лежащи измежду мъртви възрастни.

Гасан Абу Сита, еластичен хирург, работещ в ал-Алхи, сподели, че болничното заведение е била цялостна с вътрешно разселени хора, търсещи заслон от израелски въздушни удари, когато чул мощна детонация и таванът на операционната му зала се срутил.

“ Ранените започнаха да се препъват към нас “, написа той в акаунт, оповестен във Facebook. Той видя стотици мъртви и тежко ранени хора. „ Поставих турникет на бедрото на мъж, на който кракът беше отвеян и по-късно отидох да се погрижа за мъж с проникващо пострадване на врата “, сподели той.

Болницата ал-Ахли е напълно финансирана от Англиканската черква, която споделя, че оборудването е без значение от каквито и да било политически фракции в Газа.

Каноник Ричард Сюел, деканът на колежа " Сейнт Джордж " в Йерусалим, сподели пред BBC, че е Трудно е да получи надеждна информация за случилото се, само че той може да удостовери, че болничното заведение е била ударена и че " отблъскващ брой хора " са починали.

Жертви

Здравните управляващи в ръководената от Хамас Газа в началото споделиха, че детонацията в арабската болница Ахли е умъртвила сред 200 и 300 души, до момента в който в изказване на Хамас краткотрайният брой на жертвите е към 500. < p> Ръководител на гражданската защита на Газа заяви за 300 починали, до момента в който източници от здравното министерство на територията, ръководена от Хамас, ги показаха за 500. Говорителят на здравното министерство Ашраф Ал-Кудра сподели, че броят на починалите евентуално ще нарасне още повече, защото спасителите изваждат телата от руините.

Линейки и частни коли откараха към 350 потърпевши в основната болница на град Газа, ал-Шифа, която към този момент беше претъпкана с ранени от други удари, сподели нейният шеф Мохамед Абу Селмия. Лекарите в претрупаната болница прибягнаха до осъществяване на интервенции на пода и в залите, най-вече без упойка.

„ Имаме потребност от съоръжение, имаме потребност от медикаменти, имаме потребност от кревати, имаме потребност от упойка, имаме потребност от всичко “, сподели Абу Селмия. Той предизвести, че горивото за генераторите на болничното заведение ще свърши до часове, което ще наложи цялостно прекъсване, в случай че доставките не влязат в линията Газа.

Израел и палестинците си разменят виновността

Управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването на Газа неотложно упрекна израелски въздушен удар и сподели, че е умъртвил минимум 500 души. Скоро по-късно израелските управляващи отхвърлиха да са забъркани, като упрекнаха несполучливо изстреляна ракета от палестинската въоръжена формация " Ислямски джихад ", която на собствен ред отхвърли изказванието.

В сряда израелски боен представител сподели на публицисти, че няма структурни вреди по постройките към Al- Болница Ахли ал Араби и няма кратери, съответстващи на въздушен удар. Говорителят упрекна Хамас в раздуване на броя на жертвите от детонацията и сподели, че не може да знае толкоз бързо, колкото твърди, какво е предизвикало детонацията.

Помолен да изясни размера на детонацията на мястото, контраадмирал Даниел Хагари сподели, че беше в сходство с запалването на неизразходваното ракетно гориво. „ По-голямата част от тези вреди биха били породени от горивото, а освен от бойната глава “, сподели израелският представител.

Хагари добави, че към 450 ракети, изстреляни от Газа, не са съумели и са паднали в линията през последните 11 дни. Израелската войска също разгласява запис, който съгласно тях е сред двама бойци на Хамас, които разискват гърмежа, по време на който представителите споделят, че се счита, че е прекратен огън на Ислямски джихад и че шрапнелът наподобява е от оръжията на екстремистичната формация, а не от Израел.

Ислямски джихад отхвърли изказванията на Израел, обвинявайки Израел, че „ се пробва да избегне отговорността за бруталното кръвопролитие, което е направил “.

Групата уточни заповедта на Израел Ал-Ахли да бъде евакуиран и известията за предходен гърмеж в болничното заведение като доказателство че болничното заведение е била израелска цел.Също по този начин се споделя, че мащабът на детонацията, ъгълът на рухване на бомбата и степента на разрушението сочат към Израел.

Дипломатически последици

Кръвопролитието се разви като Съединени американски щати се опитваха да убедят Израел да разреши доставката на доставки за обезверени цивилни, филантропични групи и лечебни заведения в дребната линия Газа, която беше под цялостна блокада след смъртоносното вилнение на Хамас предходната седмица.

Възмутен от гърмежа в болничното заведение, Палестинският президент Махмуд Абас и кралят на Йордания Абдула II оповестиха, че се отдръпват от плануваната арабска среща на върха в сряда с президента Джо Байдън, който дойде в Израел по-рано денем. Белият дом и държавното управление на Йордания оповестиха часове след офанзивата, че срещата на Байдън с арабските водачи е прекъсната.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който беше в Аман на районна обиколка, беседва по телефона с Абас, „ с цел да изрази дълбоки съболезнования за изгубения живот на цивилни при детонацията “ в болничното заведение в град Газа, заяви Държавният департамент.

Осъждане

Йордания и други арабски народи бързо осъдиха нападението в болничното заведение или оповестиха дни на народен печал, до момента в който турският президент Реджеп Тайип Ердоган разказа случая като „ най-новия образец за израелски офанзиви, лишени от най-вече съществени човешки полезности ". В Ливан подкрепяното от Иран придвижване Хизбула прикани за " ден на гнева против врага ", обвинявайки Израел за това, което назова " кръвопролитие ". Газа нарушава интернационалното право, до момента в който френският президент Еманюел Макрон прикани за филантропичен достъп до крайбрежната линия „ без закъснение “, добавяйки, че „ нищо не може да оправдае насочването към цивилни ". Говорейки в Кайро, където той спря за диалози в сряда след посещаване в Израел, Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че е " ужасяващ " от детонацията в болничното заведение и прикани за " задълбочено следствие на случая ".

Русия и Обединените арабски емирства приканиха за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да се организира в сряда след смъртоносната офанзива.

Върховният представител на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк назова болничната стачка изцяло неприемлива, настоявайки, че причинителите би трябвало да бъдат измамен под отговорност.

„ Думите не ми остават. Тази вечер стотици хора бяха убити – ужасяващо – при всеобща стачка в болница „ Ал Ахли Араб “ в град Газа, в това число пациенти, здравни служащи и фамилии, които са търсили леговище в и към болничното заведение ", сподели той. „ Това е изцяло недопустимо. “

Възмущение и наказание след смъртоносната стачка в болница в Газа

Възмущение по улиците

Протести избухнаха в няколко арабски града и в окупираха Западния бряг, като стачкуващи насочиха гнева си към израелските или западните ползи.

В Бейрут протестиращите обикаляха из града на мотоциклети и се събраха пред френското посолство и постройка на Организация на обединените нации в символ на митинг против реакцията на интернационалната общественост на гибелта на цивилни в Газа. Тълпи йорданци се събраха и пред израелското посолство в Аман.

Имаше гневни митинги пред френското посолство в Тунис късно във вторник, като протестиращи упрекваха Франция и Съединени американски щати, че застават на страната на Израел и упорстваха за отзоваването на посланиците на двете страни.

Сбивания избухнаха и пред израелското консулство в Истанбул, където протестиращи гориха парчета и се сблъскаха с турската полиция за битка с безредиците.

(FRANCE 24 с AFP, AP и Reuters)


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР