Огромен скандал избухнал между президента Румен Радев и премиера Кирил

...
Огромен скандал избухнал между президента Румен Радев и премиера Кирил
Коментари Харесай

Скандал между Радев и Петков за втора ръка самолети на лизинг

Огромен скандал избухнал сред президента Румен Радев и премиера Кирил Петков по отношение на позицията която президентът изразил на срещата на върха на НАТО в Брюксел и концепцията му да закупуваме " втора употреба самолети на лизинг ", научи Епицентър.бг.

Радев отишъл на събитието с мандат при строго избрани параметри, които му били написани и публично изпратени от Министерския съвет,

Президентът обаче се отклонил от заръките на държавното управление и без да пита сложил пред американския президент Джо Байдън въпроса, " в случай че не може да се форсира доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора употреба Ф-16 на лизинг ".

Кой му дава право да разяснява тематики, които са в полето на изпълнителната власт, обявиха от " Дондуков " 1?

С какви пари ще купуваме самолети на лизинг откакто сега се опитваме да реагираме на тежки обществени и стопански проблеми, които изискват големи бюджетни средства, изригнаха от екипа на премиера.

Радев даже си разрешил да търси такива самолети на лизинг от европейски сътрудници, което въобще не е негова работа. " Ако и това не става ( б.а. да вземем от САЩ), би трябвало да търсим вид за европейски изтребители на лизинг от нашите сътрудници. Италия и Франция са подготвени да дискутираме този въпрос ", похвали се самичък президентът пред публицисти в Брюксел.

" Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, подготвени са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – подготвен е да дискутираме този въпрос ", заяви Радев от белгийската столица, което в София е провокирало извънредно отрицание измежду членове на кабинета.

Самият Кирил Петков също бил ядосан, тъй като държавното управление няма никакво желание тъкмо в този момент да харчи пари за изтребители, в случай, че има надалеч по-неотложни задания, някои от които се отнасят букавално до общественото оцеляване на огроми групи хора в страната.

Освен това Радев с никого от кабинета не е съгласувал концепцията си за " изтребители на лизинг ". Президентът даже не е и загатнал пред премиера, че води договаряния с министър председатели на други страни за такива покупко-продажби.

Радев и Петков влезнали в несъгласие и по тематиката за неустойките, за които България би могла да претендира откакто стана ясно, че ще минат най-малко 10 години преди авансово платените Ф-16 да влязат в приложимост. За такива неустойки настояваше някогашният винен министър Стефан Янев, с който министър председателят неотдавна се раздели.

Прави усещане, че в Брюксел на Кирил Петков е обърнато особено внимание от президента на Съединени американски щати, за разлика от Радев, който останал в изолираност. Не инцидентно точно на Петков е дадена опция за фотография с Байдън, а не на Радев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР