Огромен недостиг на лекарства в аптечната мрежа у нас стресна

...
Огромен недостиг на лекарства в аптечната мрежа у нас стресна
Коментари Харесай

УЖАС: 21 ключови лекарства са се изпарили от аптеките заради паралелен износ

Огромен дефицит на медикаменти в аптечната мрежа у нас стресна шефа на здравната комисия в Народно събрание проф. Костадин Ангелов. Бившият отраслов министър и бивш шеф на най-старата болница у нас разкри посредством информация от новия принципал на Министерство на здравеопазването проф. Христо Хинков действителния мащаб на дефицитите, за които се приказва към този момент над 24 месеца. И вини паралелния експорт за обстановката. Става въпрос за неналичието на някои даже животоспасяващи лекарства, разкрива още справката, получена по каналния ред до проф. Ангелов от ведомството. 

" В Комисията по опазване на здравето стана ясно, че неналичията се дължат главно на успореден експорт от България. Затова към този момент алармирах на министъра на вътрешните работи и ръководителя на ДАНС, с молба да извършат инспекции на компаниите, изнесли тези лекарства.

Длъжни сме да осигурим медикаменти на българските жители! Няма страна в света, която да не може да се оправи с паралелния експорт на лекарства от личната ѝ територия. Стига да го пожелае същински ", написа през днешния ден депутатът от ГЕРБ и приложи лист с 21 медикамента, които просто са се изпарили от аптечната мрежа в страната. 



Сред тях са: 

Няколко форми на инсулин - за инжекционно приложение, като за част от формите категорично е посочено, че няма никакви данни да се касае за спиране и/или закъснение на индустриалните вериги от страна на компаниите - производители на препаратите. За други пък се прецизира, че доставките вървят по каналния ред и няма забавяния. Именно това приказва, че става въпрос за успореден износ; 

Известните антидиабетни средства, необятно и безотговорно до неотдавна употребени у нас и за намаляване, без да има медицински показания за приложението на " семаглутид " върху такива пациенти. И за тях категорично се показва, че няма нарушавания на ритъма на доставки от страна на производителя. 

Липсва и значим медикамент за предварителна защита на инфаркти и инсулти, който е антагонист на избран рецептор, виновен за слепването на тромбоцитите. 

Отделно липсват 3 типа хепарин, употребен за разреждане на кръвта, в това число от бременни дами при открити коагулационни проблеми като тромбофилии. За тях се показва, че ги има даже като складови наличия, само че и през август не са налични за елементарните пациенти в аптеките. 

Отсъства от рафтовете и добре прочут антипсихотик на нидерландски производител, а последната му доставка от там е била напълно скоро - на 8 август т. г. 

Две от разновидностите на извънредно познатия и в предишното, и през днешния ден депакин - за отнасяне на епилепсия и биполярно афективно разстройство, също са в аления лист за изчезнали препарати. За тях пък Министерство на здравеопазването показва, че чака всеки месец регулярни доставки на десетки хиляди опаковки. И все пак го няма. 

За похлупак, отсъства от лекарствената мрежа и един от основните противоотрови - налоксон. В кюпа е и един от ACE медикаментите за събаряне на кръвно при хипертоници, както и препарат за възстановяване на коагулацията и оросяването - агапурин, добре прочут у нас. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР