Огромeн метеор е експлодирал в земната атмосфера през декември миналата

...
Огромeн метеор е експлодирал в земната атмосфера през декември миналата
Коментари Харесай

Огромен метеор е експлодирал над Русия

Огромeн метеор е експлодирал в земната атмосфера през декември предходната година, заяви Би Би Си, базирайки се на НАСА.

Експлозията е втората по мощ от този тип за последните 30 години и най-голямата от астероида над Челябинск в Русия преди шест години. Тя обаче е останала незабелязана, тъй като е била над Берингово море край съветския полуостров Камчатка.

Освободената сила от метеора е била 10 пъти по-голяма от тази на атомната бомба. Линдли Джонсън от НАСА изясни пред BBC, че толкоз огромен метеор експлодира в земната атмосфера два-три пъти на 100 години.

Какво е известно?

Метеорът е минал през земната атмосфера на 18 декември със скорост от 32 км/сек. под ъгъл седем градуса. Размерът му е бил няколко метра. Експлодирал е на към 25,6 км над земната повърхнина, като ударната сила е била 173 килотона. Експлозията е записана от военни спътници и НАСА е известена за събитието.

Каква е значимостта?

През 2005 година Конгресът на Съединени американски щати разпореди на НАСА да откри 90% от околните до Земята метеорити с величина 140 м или по-големи до 2020 година Космическите скали с подобен размер са по този начин наречените " проблеми без паспорти ", защото се чака те да обиден цели райони, в случай че се сблъскат с Земята. Учените считат, че ще са им нужни още 30 години, с цел да изпълнят тази инструкция на Конгреса.

След като бъде разпознат идващ обект, НАСА е постигнала прочут триумф при изчисляването на това къде на Земята ще възникне въздействието въз основа на тъкмо установяване на орбитата му. През юни 2018 година дребен 3-метров метеорит бе открит от наземна обсерватория в Аризона осем часа преди удара. От НАСА по-късно дефинираха точността на орбитата, която е употребена за установяване на евентуалното място на удар. Това сподели, че скалата евентуално ще удари Южна Африка. Точно както допуснаха учените, огнена топка бе забелязана над Ботсвана на фрагменти от охранителни камери във плантация. По-късно в региона са открити фрагменти от обекта.

Как може да се усъвършенства мониторингът?

Последното събитие над Берингово море демонстрира, че по-големи обекти могат да се сблъскат със Земята без предизвестие. Изводът е, че е належащо засилено наблюдаване.

По-ефикасна мрежа за наблюдаване би трябвало да се построи освен от наземните телескопи, само че и от галактически обсерватории.

Концептуална задача, която още е в развиване, би изпратила телескоп, наименуван „ NeoCam” в орбита към земята, където да открива евентуално рискови метеорити, по-големи от 140 метра.

" Идеята е да се доближим колкото е допустимо повече до осъществяването на поставената задача да намираме 90% от огромните метеорити покрай Земята, дадена на НАСА от Конгреса”, изясняват учените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР