Огромен интерес предизвика лекцията на Алън Найп у нас. Един

...
Огромен интерес предизвика лекцията на Алън Найп у нас. Един
Коментари Харесай

Над 40 български треньори на волейболен семинар

Огромен интерес провокира лекцията на Алън Найп у нас. Един от най-известните американски треньори по волейбол идва в България по покана на Левски-София. Столичният волейболен клуб реши, взаимно с Българска федерация волейбол (БФВ), да отвори събитието за всички искащи. А те бяха десетки.

Националните селекционери на България и помощниците им, както и множеството ни водещи клубни треньори и треньори на подрастващи, дойдоха в хотел " Витоша ", с цел да чуят лекцията на някогашния ментор на Съединени американски щати. Темата й бе " Играта на обсада - самостоятелна и групова ".

Над 40 български експерти наблюдаваха с интерес думите на един от корифеите в американския волейбол, а той детайлно приказва по един от фундаментите в играта.

" Защитата и в частност блокадата би трябвало да откри метод да противодейства на нападението ", бе един от акцентите в лекцията на 45-годишния американски експерт.

Найп показа своя опит при осъществяване на детайла в другите етапи на играта. Обясни вижданията си при игра в система - идеално посрещане и опция за образуване на скоростна офанзива, при лимитирани благоприятни условия от страна на разпределителя да включи в игра всички свои нападатели, при игра отвън система.

" Вярвам, че всички блокиращи могат да четат играта и ние като треньори би трябвало да им дадем независимост за това ", приключи Найп.

Американецът отдели близо 2 часа за диалог с българските треньори, като общително отговори на многото въпроси, които имаше към него.

Алън Найп е основен треньор на мъжкия клуб на Университета в " Лонг Бийч " в продължение на 18 години. С него е ставал първенец и като играч. През 2018 и 2019 година той изведе отбора си до две следващи трофеи, а след това притегли гения на " синия " клуб и национал на България - Александър Николов, който игра един сезон под негово управление и стана първият в историята новобранец, определен за номер 1 на акцията. Младата звезда на българския волейбол и сегашен играч на италианския гранд Кучине Лубе Чивитанова също наблюдава с огромно предпочитание семинарът от първите редове.

Найп изведе олимпийския отбор на Съединени американски щати за Игрите в Лондон през 2012 година. Той води националите на родината си в интервала 2009 – 2012 година, като в последната година победи със златото в Световната лига.

БФВ изрича признателност на ВК Левски-София за опцията повече български треньори да се допрян до експерт от ранга на Алън Найп.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР