Огромен гаф на финландска енергийна компания, може да доведе до

...
Огромен гаф на финландска енергийна компания, може да доведе до
Коментари Харесай

Гаф на енергийна компания направи цената на електроенергията във Финландия отрицателна

Огромен гаф на финландска енергийна компания, може да докара до негативни цени на това за локалните поданици. Странната обстановка се получила, откакто снабдител на електрическа енергия Kinect Energy инцидентно предложи да продаде количество електрическа енергия, което не е могъл да създаде.

Това срина локалните цени на електрическата енергия, които отидоха даже под нулата, достигайки минус 203 евро за мегаватчас, съобщи Bloomberg. Компанията е предложила да продаде близо 5800 MW електрическа енергия на час за доставка, което беше е доста по-голямо количество, от това което е могла да обезпечи.

Според ръководителят на отдела за употреба на енергийната система в шведския мрежов оператор Svenska Kraftnat разяснява, че Kinect Energy са продали нещо, което не са имали, а купувачите са купили нещо, което не съществувало.
 Цените на тока във Финландия паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света
Цените на тока в тази европейска страна паднаха с над 75% след старта на една от най-големите нуклеарни централи в света

Финландия има най-високото ползване на електрическа енергия на глава от популацията в Европейския съюз

Междувременно цените на електрическата енергия на пазара общоевропейската борса за електрическа енергия Nord Pool продължиха да падат, като финландската цена доближи минус 500 евро за мегаватчас нощес в среднощ.

Мрежовият оператор на страната съобщи увери, че ще прави покупки на електрическа енергия в границите на деня, с цел да подсигурява стабилността на системата и баланс в предлагането и търсенето.

По-рано тази година свръхпроизводството на водноелектрическа сила във Финландия докара до рухване на цените на електрическата енергия под нулата. Това не значи, че на потребителите е обещано възнаграждение за потреблението на електрическа енергия тогава, се отбелязва в отчета.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР