Огромен финансов удар за химическият гигант Байер. Компанията ще плати

...
Огромен финансов удар за химическият гигант Байер. Компанията ще плати
Коментари Харесай

Байер плаща обезщетение на пострадалите от препарата Раундъп

Огромен финансов удар за химическият колос " Байер ". Компанията ще заплати компенсации на обща стойност към 11 милиарда $. След години на каузи и договаряния немската компания се съгласи да изплати компенсацията на консуматори, потърпевши от пестицида " Раундъп ".

Парите ще отидат при към 100 000 души, които съдят компанията. В исковете им се споделя, че препаратът провокира рак на кръвта. Това е проблем, който беше завещан от компанията, защото преди 2 години тя купи американската компания " Монсанто ", създала препарата. 

Bayer трябваше да откри решение, с цел да смекчи риска от бъдещи искания, без да издърпва продукта от рафтовете, осведоми Ройтерс. Ето за какво компанията реши да прибегне до научни доказателства, които до момента в огромна степен подкрепяха изказванието й, че глифозатът, дейната съставна част на " Раундъп ", е безвреден за приложимост в селското стопанство. 

Регулаторите в международен мащаб, в това число Американската организация за запазване на околната среда и Европейската организация по химикалите, дефинират глифозата като неканцерогенен. Но управлението на Световната здравна организация за проучване на рака дефинира хербицида като „ евентуален канцероген “ през 2015 година

Сега компанията се е наела да заплати 1,25 милиарда $ за проучвания на самостоятелна група от научни специалисти, с цел да потвърдят изказванията й, че препаратът не предизвиква рак. Очаква се този теоретичен процес да отнеме минимум четири години. 

Ако се откри, че глифосатът е неканцерогенен, потребителите няма да могат да съдят компанията. Ако обаче се потвърди, че глифозатът предизвиква рак, " Байер " може да се сблъска с нови правосъдни каузи, като евентуалните вреди ще се дефинират на по-късен стадий. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР