Огромен е скандалът около Агенция Митници“. Участниците в него са

...
Огромен е скандалът около Агенция Митници“. Участниците в него са
Коментари Харесай

Огромен е скандалът около Агенция „Митници“: Ето кои са съучастниците на Банкова

Огромен е абсурдът към Агенция „ Митници “. Участниците в него са доста, само че всички имат една връзка между тях. Това е Петя Банкова. Името й се появява още от времето, когато тя е заместник-директор на Агенцията. Тогава Павел Тонев е неин началник.

Първият проблем идва когато от Турция през България в посока Германия влиза камион

На платното с кантара е подложен избран човек, който не е инцидентен. Става дума за приятелката от детинство и някогашна интимна другарка на лицето Георги Калпакчиев.

Това е митническата служителка Диманова. Задачата й е да обезпечи гладко прекосяване на въпросния камион през границата. За да се случи това, тя авансово насочва оперативния митнически чиновник, работещ към наркоотдела, по подправен сигнал. След това Диманова обезпечава свободен кулоар на камиона.

Ала за нейно злощастие тогава различен редови митничар стопира камиона, настоявайки той да мине през наложителната инспекция. Между Диманова и въпросния съзнателен митничар настава скандал. Но в последна сметка транспортното средство е тествано. В него са открити 32 000 единици подправени парфюми на скъпи марки, както и 37 000 единици ментета на маркови артикули. Задържането на сходен вид подправени артикули е рекордно за наша граница, като общата им стойност е над 4 млн. евро

Историята обаче не свършва дотук

На идващия ден на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, нарушавайки всички правила, идва „ Майбах “. Той е с  румънска регистрация и се ръководи от непознат жител, най-вероятно от кюрдски генезис. Той декларира, че идва от името на заместник-шефката на митниците Петя Банкова и упорства камионът и стоката му незабавно да бъдат освободени.

Твърди се, че въпросното лице сега се търси и към момента не е арестувано

Тогава Диманова „ урежда “ въпросния съзнателен чиновник, задържал камиона, да бъде осъден и командирован на 500 км от родното си място. Именно тя е индивидът, който под управлението на Банкова и Калпакчиев единствено за последната половин година е пропуснала през границата над 30 камиона с контрабандни цигари.

А някъде по това време финансовият министър Асен Василев схваща за проблемите на границата. Той отстранява шефа на митниците Павел Тонев и назначава на негово място Петя Банкова.

Интересен факт е, че Петя Банкова е интимна партньорка и живее на фамилни начала с лицето Георги Калпакчиев. Той е наследник на крупния масон и някогашен основен счетоводител на „ Кинтекс “ Петър Калпакчиев. Именно Калпакчиев-син е свързващото звено сред Банкова и останалите шефове на митнически пунктове по границата.

Само ден откакто Банкова заема поста шеф на Агенция „ Митници “, той вика в София няколко индивида. Първият е Николай Шилдеров, който Калпакчиев и Банкова назначават за шеф на първа промяна на „ Капитан Андреево “, а вторият е Сарандев, който групата прави началник на митнически пункт „ Лесово “. Шилдеров е назначен по заменяне и незабавно става шеф промяна, като в един ден взема щемпел и електронен автограф, в случай, че тази процедура нормално лишава към месец, а наред с това заема въпросната позиция без конкурс и без допуск.

Срещата сред въпросните лица се прави в кабинета на Петя Банкова. Твърди се, че службите разполагат със запис от нея

След въпросната среща групата Банкова, Калпакчиев и Диманова изгонват всички досегашни началници на смени на двата пункта „ Капитан Андреево “ и „ Лесово “. Те са ковандировани на 300-400 км раздалеченост от родните им места. За да има опция да ги отдалечи или даже уволни, Банкова принуждава Диманова да им написа „ оценка нула “ за работата. По този метод си основава мотив за последващите дейности.

По разпореждане на Петя Банкова на новите началници на митническите пунктове е спуснато разпореждане да се срещнат персонално с Марин и Стефан Димитрови. Те са известни като „ иарите “. А Калпакчиев всекидневно наставлява Диманова и Шилдеров какво тъкмо да вършат. Според въпросното разпореждане бъдещите шефове би трябвало категорично да извършват нарежданията на въпросните две лица, като тяхна взаимозависимост с Петя Банкова остава нейният ухажор Георги Калпакчиев.

Към момента над 10 чиновници от двата митнически пункта са дали показания за скандалните схеми. Източниците ни още настояват, че Диманова към този момент е дала цялостни показания и е признала всичко пред органите на реда. Очаква се занапред да излизат още куп детайлности към тази мега спекулация, пипалата на която стигат до най-високите върхове на държавната власт.

Източник: MEDIAMALL

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР