Огромен айсберг с площ 1550 кв. км се откъсна от

...
Огромен айсберг с площ 1550 кв. км се откъсна от
Коментари Харесай

Айсберг колкото Лондон се откъсна от Антарктика

Огромен айсберг с повърхност 1550 кв. км се откъсна от антарктическия мразовит шелф Брънт, заяви ДПА, базирайки се на Британския антарктически институт.

Айсбергът е колкото Лондон с предградията. Според експертите измененията в климата нямат принос за откъсването му.

" Това отделяне с очакваше и е част от естественото държание на ледения шелф Брънт. Не е обвързвано с климатичните промени ", сподели Доминик Ходжсън от Британския антарктически институт.

Пукнатината в леда е открита преди години. След това тя се е увеличавала. Очаква се айсбергът а се движи по течението край антарктическото крайбрежие като предшествениците си.

Миналата година експерти свързаха откъсването на айсберг с повърхност 1200 кв. км с измененията в климата, тъй като топенето на плаващия лед е било ускорено доста от по-високите температури.

Британският антарктически институт има изследователска станция на шелфа Брънт. През 2016 година тя беше преместена с 20 км, с цел да не бъде застрашена от откъсването на солидни айсберги. Изследователи работят там от ноември до март. През останалото време следят региона от гр. Кембридж посредством сателитни фотоси на ЕКА и НАСА.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР