Огромен айсберг, който по размери надминава американския щат Делауеър, е

...
Огромен айсберг, който по размери надминава американския щат Делауеър, е
Коментари Харесай

Айсберг с размер на цял щат може да се откъсне от Антарктида

Огромен айсберг, който по размери надминава американския щат Делауеър, е на път да се откъсне от ледения шелф на Западна Антарктида, написа Profit.bg.

Това се вижда от сателитни фотоси, на които се базират специалистите от Европейската галактическа организация (ESA). Според тях, когато падне в океана, айсбергът ще е един от най-големите в историята на планетата ни. Учените пресмятат размерите му на към 6 600 кв. км.

Според техните догатки, подводната част на големия пай лед може да доближи над 200 метра.В момента пукнатината в леда е към 200 километра. Само 5 км разделят айсберга от рухването му във водите на океана, оповестява ЕSА. Очаква се това да се случи до няколко месеца.

След като леденото парче се откъсне от шелфа Larsen C, той ще загуби повече от 10% от повърхността си. Не се чака айсбергът да увеличи равнището на международния океан. И макар че ледени парчета непрестанно се отделят от Антарктида, този е толкоз огромен, че се постанова да бъде следен по-внимателно, показват още учените. 

Айсберг Б-15 е най-големият айсберг, записан в историята. Откъсва се от Рос Айлънд през 2003 година и след това се разпада на няколко по-малки части лед. Размерите му са към 295 километра дължина и 37 километра широчина, повърхност от 11 000 квадратни километра - колкото целия остров Ямайка. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР