Ограничителните мерки този път са навременни, за разлика от тези

...
Ограничителните мерки този път са навременни, за разлика от тези
Коментари Харесай

Проф. Кожухарова: Болните ще намалеят, но трябва да сме готови за нова вълна

Ограничителните ограничения този път са навременни, за разлика от тези през март месец, които не подхождаха на обстановката. Те ще спомогнат за понижаване на заболелите и натиска върху здравната система, като даже и сега се вижда задържане и закъснение в броя на новите случаи и хората в лечебни заведения и на интензивно лекуване, споделя епидемиологът проф. Мира Кожухарова в изявление за Mediapool. " Три седмици са малко, с цел да стигнем примерно да равнищата от август или септември, само че ще има понижение на позитивните случаи, а това ще понижи и броят на хората с клинични прояви ", уточни тя.

Целта е да се понижи оптимално броят на жертвите. Но неизпълними задания като тази да запазим страната като едно бяло леке от вирус, който върви по въздуха, не е реалистично, сподели Кожухарова. Според нея по-късно би трябвало да се принстъпи към поетапно разхлабване на ограниченията, като първо бъдат отворени ясли, градини и учебните заведения за възпитаници в началния стадий, защото те имат минимален принос към разпространяването на вируса.

След няколко месеца обаче страната може да се изправи пред нова вълна и няма никакви гаранции, че тя ще е по-слаба от актуалната. Това поражда нуждата от правенето на явен проект с избрани нормативи и ограничения при достигането на какви равнища какво следва – затваряне на учебни заведения, молове или друго. " Хората реагират по този метод, по който следим в този момент, тъй като са сюрпризирани.

Като споделям хората, имам поради всички нас – и медицинските служащи са сюрпризирани като им кажат, че би трябвало да се реалокират в друго поделение ", изясни тя. По думите ѝ същото важи и за имунизациите: би трябвало да е ясно кой ще се имунизира пръв, къде, да има явен график и критерии, с цел да не поражда напрежение. Кожухарова разяснява, че даже да се имунизират половината от подлежащите на имунизация 5 млн души, или към 2.5 млн. души, това ще изисква доста тежка организация. Защото няма да има нищо общо със наложителното имунизиране на децата, което се случва през цялата година и обгръща по-малко хора. Тя е на мнение, че в случай че въпреки всичко се имунизират 2.5 млн.души, това ще е добре и ще ограничи разпространяването на вируса.

Проф. Кожухарова, от довечера влизат в действие нови, по-строги противоепидемични ограничения. Какъв резултат очаквате от тях, по какъв начин ще се отразят на заболеваемостта и натиска върху здравната система?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР