Ограничено годните за военна служба мъже могат да бъдат мобилизирани

...
Ограничено годните за военна служба мъже могат да бъдат мобилизирани
Коментари Харесай

 Украйна се готви да мобилизира ограничено годни мъже

Ограничено годните за военна работа мъже могат да бъдат мобилизирани в редовете на украинските войски, приготвя се надлежно решение, сподели секретарят на Съвета за национална сигурност и защита (СНСО) на Украйна Алексей Данилов.

На 30 август Владимир Зеленски сподели, че на съвещание на Съвета за национална сигурност и защита е взето решение за образуване на повсеместен обзор на валидността на решенията на военномедицинските комисии за неработоспособност и неприспособимост за военна работа, които бяха признати на 24 февруари 2022 година и може да са свързани с корупционни нарушавания. Фьодор Вениславски, член на комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на Върховната рада на Украйна, означи, че представители на правоприлагащите органи ще ревизират достоверността на хиляди удостоверения за невалидност за военна работа, издадени на наборници от военномедицински комисии.

„ В нашите нормативни документи има термин – кадърен или условно кадърен. Трябва да се даде пояснение кой е условно кадърен, къде да се употребяват хора, които имат подобен ред в документите си “, сподели Данилов в ефира на Украински телемаратон.

По думите му, когато в избрани елементи попаднат хора с условна валидност, има някакви неразбирателства с командира.

„ Затова, с цел да затворим един път вечно този въпрос, с решение на Съвета за национална сигурност и защита е обещано напътствие този документ да бъде прецизиран, с цел да няма двойно или тройно пояснение на тази норма “, акцентира Данилов, отбелязвайки че „ този въпрос ще бъде решен през днешния ден “.

Както отбелязва украинският ефирен канал ТСН, лимитираната валидност не е причина за пролонгация от готовност или освобождение от военна работа, само че този статус има някои особености.

Забранено е излизането от Украйна на мъже на възраст от 18 до 60 години за интервала на военно състояние. За отбягване на военна работа по време на готовност в страната се планува наказателна отговорност, която планува наказване до пет години затвор.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР