Ограниченията в училищата, свързани с пандемията, трябва да отпаднат в

...
Ограниченията в училищата, свързани с пандемията, трябва да отпаднат в
Коментари Харесай

COVID ограниченията в училищата да отпаднат в близките седмици

Ограниченията в учебните заведения, свързани с пандемията, би трябвало да отпаднат в околните седмици, съобщи министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че сходна стъпка би трябвало да бъде разпоредена от Министреството на опазването на здравето.

" Аз съм изразил безапелационното си мнение, че в идващите дни, седмици, би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки в учебно заведение, само че специалистите в Министерство на здравеопазването имат и други съображения, които те би трябвало да си решат ", сподели министър Денков пред парламентарната комисия по обучение.

По-рано през днешния ден на първо четене бяха признати законодателни промени, с които се не разрешава партийна активност в учебните заведения и детските градини. Според претекстовете за тези промени, има доста случаи, при които, по време на предизборни акции, чиновници от Регионалните ръководства на образованието вземат участие в партийни прояви в това число като претенденти.

Промените бяха подкрепени от четирите политически сили от ръководещата коалиция, от ГЕРБ и партия „ Възраждане “ бяха срещу.

От ГЕРБ обявиха, че се дава опция за разпра и няма ясно дефиниране на понятието политическа активност.

„ Нарушавате правата на българските жители, в тази ситуация на работещите в тази система, тъй като възбраната, която въвеждате, ще ги ограничи те да се кандидатират за всевъзможни изборни длъжности “, съобщи Десислава Атанасова.

Министърът на образованието Николай Денков изясни, че се вършат непотребни внушения. „ Ако има някакви репресии, могат да бъдат постановени по правосъден ред, потребност от такова регламентиране има “, уточни той.

От Българска социалистическа партия поддържаха законопроекта, Ирена Анастасова съобщи: „ За всяка служба има посочени функционалности и тези функционалности се извършват през работното време на работното място “.

От „ Възраждане “ нарекоха законопроекта „ недоносче “, а Цончо Ганев прикани: „ Какво прави българското обучение във връзка с въздействието на задгранични Неправителствени организации, част от които до напълно скоро е бил и сегашният министър “. 

Със законопроекта на Министерски съвет се цели системата на средното обучение да се деполитизира със закон.

В претекстовете се показва, че законодателните промени са подбудени от голям брой случаи, при които чиновници от Регионалните ръководства на образованието в страната правят политическа активност и вземат участие интензивно в партийни мероприятия по време на предизборни акции, в това число и в качеството им на претенденти в листи на партии и обединения.

Вносителите означават, че с предлаганите промени ще се обезпечи самостоятелност в междинното обучение и цялостна възбрана на политическа пропаганда в системата на предучилищното и учебно обучение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР