Ограничението на цените, наложено от страните от Г-7 и ЕС

...
Ограничението на цените, наложено от страните от Г-7 и ЕС
Коментари Харесай

Ограничението на цените на руския петрол е "до голяма степен неуспешно": Politico

Ограничението на цените, наложено от страните от Г-7 и Европейски Съюз върху продажбите на съветски петрол по море, всъщност се е провалило, заяви Politico, базирайки се на ново изследване.

Механизмът беше контрактуван предходната година и не разрешава на западните компании да дават застрахователни и други услуги за транспорти на съветски недопечен нефт, в случай че товарът не бъде закупен на цена, по-ниска от 60 $ за барел. Подобни ограничавания бяха въведени през февруари и за износа на съветски петролни артикули. Мерките имаха за цел да понижат доста приходите на Москва от енергоносители.

Според нов разбор на Центъра за проучване на енергетиката и чистия въздух (CREA), възложен на Politico, през последната година схемата е коствала на Кремъл 34 милиарда евро (37 милиарда долара) доходи от експорт, което се равнява на приходите за към два месеца тази година. Въпреки това тази сума е " надалеч по-малка, в сравнение с са се надявали тези, които са създали разпоредбите ", се споделя в отчета, като се прибавя, че въздействието е било усетено най-силно през първата половина на 2023 година, след което е почнало да отслабва.

Сега съветският нефт непрекъснато се продава за повече от границата от 60 $ за барел, написа Politico.

" Въздействието на ценовия таван беше лимитирано заради несъответстващия мониторинг и използване ", беше представен Исаак Леви, който управлява работата на CREA за Европа и Русия. Той добави, че западните страни не са съумели да се оправят с пропуските в глобите.

Според отчета дефицитът се дължи частично на това, че търговците просто подценяват тавана на цените, защото съветският нефт се продава за към 70 $ за барел.

Изследователите от CREA откриха, че към 48 % от съветските петролни товари се транспортират с танкери, притежавани или застраховани в страните от Г-7 и Европейски Съюз. На доктрина таванът на цените би трябвало да се ползва за тези кораби, се споделя в отчета, като се прибавя, че на процедура малко оператори са били обект на офанзиви.

Изследователите обявиха още, че " малка врата в преработката " е подкопала напъните на Запада за ограничение на съветския експорт, защото страни като Индия са нараснали покупките на сила от Москва.

Според план, забелязан от Politico, страните от Европейски Съюз сега договарят за нови способи за стягане на използването на ограничаването като част от 12-ия пакет от наказания против Русия. Съобщава се, че рестриктивните мерки могат да включват нови отговорности за търговците и наемателите на кораби да дават данни за доставките.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР