Ограничение до 5000 лв. ще има за парите, които университетите

...
Ограничение до 5000 лв. ще има за парите, които университетите
Коментари Харесай

Образователният министър с уточнение за капитала на фирмите, които ще се правят от университети

Ограничение до 5000 лева ще има за парите, които университетите внасят като капитал в личните си компании, посочи пред в. " 24 часа " министърът на образованието Красимир Вълчев. Идеята е университетите да основават търговски сдружения е да могат да осъществят като артикул свои научни проучвания.
Предметът на активност на компаниите може да е проучване, реализация и развиване на научни разработки, внедряване и продажба на научни артикули, както и регистрация на патенти и търговски марки на национално и интернационално равнище. Университетските компании ще могат да бъдат и медиатори при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.
Академичният съвет на висшето учебно заведение ще упражнява правата на благосъстоятелност върху капитала на компаниите, плануват новите правила, които действително позволяват на университетите да правят комерсиална активност.
Университетите би трябвало да имат опция да вършат започващи компании. Създаденото познание се трансформира в право на благосъстоятелност, авторско право, каквито са и патентите. Освен започващи компании може да се основат и инкубатори за нововъведения с присъединяване на бизнеса, изброи опциите Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР