Ограничен е достъпът за външни лица до участъка на крепостта

...
Ограничен е достъпът за външни лица до участъка на крепостта
Коментари Харесай

Срути се част от крепостта „Баба Вида“, нужна е спешна реставрация

Ограничен е достъпът за външни лица до сектора на крепостта „ Баба Вида “, където през вчерашния ден се срути част каменната зидария от външната страна на една от бойните кули.

Община Видин припомня, че историческата забележителност е обществена държавна благосъстоятелност и монумент на културата от национално значение.

През 2017 година по силата на контракт с Министерството на културата, на Общината е предоставено безплатно право на ръководство на обекта за период от 10 години. Въпреки това локалната институция няма право да прави каквито и да било ремонтни и реставрационни действия , тъй като според Закона за устройство на територията възложител на капиталовите планове е притежателят на обекта.

Крепост „ Баба Вида “. Снимка: Община Видин

Още през предходната година Община Видин е подхванала ограничения по Закона за културното завещание . Извършени са инспекции от междуведомствени комисии и въз основата на формираните констативни протоколи, е издадена заповед на кмета , с която са дадени инструкции на притежателя за осъществяване на нужните укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни действия .

Заповедта е изпратена и получена в Министерството на културата. Изтекъл е 14-дневният период за обжалване и същата е влезнала в действие на 10 август .

Днес кметът доктор Цветан Ценков изпрати писмо до министъра на културата и до регионалния шеф на Видин във връзка зародилия обезпокоителен случай и с искане за предприемане на незабавни спасително-реставрационни действия поради компрометираните сектори в крепостта.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР