Ограничаването на корупцията в световен план може да генерира около

...
Ограничаването на корупцията в световен план може да генерира около
Коментари Харесай

МВФ: Глобално корупцията изяжда годишно около 1 трлн. долара от данъчните приходи


Ограничаването на корупцията в международен проект може да генерира към 1 трилион $ годишно спомагателни данъчни доходи, демонстрират резултати от изследване на Международния валутен фонд, показани в четвъртък.

В допълнение към увеличението на държавните доходи, битката с корупцията също може да понижи прахосването на средства, заяви МВФ. Борбата с корупцията също по този начин усъвършенства цялостното публично доверие в държавното управление.

" По-малката корупция значи по-слабо приключване на доходи и по-малко загуби на разноските, както и по-високо качество на публичното обучение и инфраструктура ", се споделя в отчета на фонда, представен от Ройтерс.

Данните демонстрират, че моделът на по-ниско корупционно чувство и на по-високи доходи се резервира в индустриално развитите, разрастващите се и страните с ниски приходи.

" Сред развитите стопански системи, една страна, която е измежду най-предно класираните във връзка с контрола на корупцията, събира приблизително 4,5% от Брутният вътрешен продукт повече доходи, в сравнение с страна с по-нисък корупционен рейтинг. Разликата в събирането на приходите е 2,75% от Брутният вътрешен продукт измежду разрастващите се пазарни стопански системи и 4,0% от Брутният вътрешен продукт измежду страните с ниски приходи ", се споделя в отчета на МВФ.

Предишни изследвания демонстрираха, че промишлености като минно-добивната и петролно-добивната са същински разсадници за корупция, както и публичните поръчки и администрацията на държавните предприятия. МВФ се концентрира върху прозрачността и надзора като основни детайли в битката с корупцията в тези области, както и на мощен, свободен щемпел, който да служи като катализатор.

Сред другите рекомендации за ограничение на корупцията, фондът приканва за професионализация на публичните услуги, в това число наемане на личен състав въз основа на качества, а не по политически аргументи, както и нуждата от опростени данъчни правила и бизнес кодове, с цел да се избегне изкушението от взимане на подкупи.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР