Ограничаването на кешовите плащания е неефикасна мярка за борба със

...
Ограничаването на кешовите плащания е неефикасна мярка за борба със
Коментари Харесай

Нов доклад хвърля съмнения върху ефикасността на ограниченията за кешови плащания


Ограничаването на кешовите заплащания е неефикасна мярка за битка със сивата стопанска система. Това показва нов разбор на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и Българско либертарианско общество (БЛО). „ Регулации върху заплащанията в брой и техните резултати “ се базира на статистически данни на Европейската комисия от предходната година, които изненадващо удостоверяват, че рестриктивните мерки върху заплащанията в брой не оказват въздействие върху размера на сивата стопанска система.

Става дума за проучвания върху статистическата връзка сред размера на сивата стопанска система като % от Брутният вътрешен продукт и съществуването на ограничавания върху заплащанията в брой в 28 европейски страни, както и проучване върху връзката сред същите регулации и събираемостта на Данък добавена стойност.

Анализи с по-тесен фокус върху България сочат, че с цел да има осезателен резултат, таванът на заплащанията в брой би трябвало да бъде свален до отвратително ниски за консуматори и бизнеси равнища - едвам 20 лв.. Според отчетът на Ernst & Young, с цел да се реализира ограничение на сивата стопанска система с 4.1% от Брутният вътрешен продукт в оптимистичния сюжет, таванът върху заплащанията в брой ще би трябвало да е 20 лв.. Ако таванът е на каквото и да било равнище над 60 лева, резултатът върху сивата стопанска система би бил безусловно нищожен (по-малко от 1 процентен пункт). Това значи унищожаване на всички банкноти над 20 лв. и сериозна спънка за естественото действие на стопанската система. Като спомагателен мотив против използването на сходни регулации се акцентират и гражданските права и свободи за финансова дискретност. От ЕКИП припомнят, че свободната приложимост на пари в брой играе ролята на буфер против тоталитарни и властнически режими, които биха се пробвали да заграбят имуществото на жителите.

„ Ограниченията за заплащане в брой са изключително рискови по време на икономическа рецесия “ отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП. „ Ограничаването на свободната замяна на финансов запас, изключително в интервал на ниска ликвидност във финансовата система, неизбежно ще забави възобновяване ни от спешни интервали “.

„ Стъпка в вярна посока би било удвояването на настоящия таван от 10 000 лв. на 20 000 лв. и обстоен разбор на резултатите след няколко години. Ако резултатите са позитивни, би следвало да преминем към цялостната анулация на Закона за ограничение на заплащанията в брой “, безапелационен е Стоян Панчев, създател на БЛО.

Пълният отчет можете да намерите на: https://ekipbg.com/wp-content/uploads/2019/08/EKIP_Cash_Paper_full.pdf
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР