Ограничава се употребата на питейната вода в Харманли и селата

...
Ограничава се употребата на питейната вода в Харманли и селата
Коментари Харесай

Водата в Харманли и две села не става за пиене заради уран над нормата

Ограничава се използването на питейната вода в Харманли и селата Надежден и Остър камък в област Хасково. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Регионалната здравна ревизия (РЗИ).

С писмо от 26 октомври ВиК сдружението в Хасково осведоми РЗИ, че съгласно протокол от 20 октомври за инспекция на качеството на водата за питейно-битови цели в захранващата трите обитаеми места зона за водознемане " Харманли - 2 ", публикуван от Централната научноизследователска лаборатория (ЦНИЛ), са открити отклонения във връзка с наличието на уран . Отчетени са 30.9±2,7 µg/l при оптимално възможни 30 µg/l. По тази причина водата, подавана към Харманли, Надежден и Остър камък, не дава отговор на условията на Наредба №9 за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.

Здравната ревизия е издала наставление до водоснабдителното сдружение за ограничение на използването на водата от хората в трите обитаеми места за питейни потребности и подготвяне на храна до премахване на казуса с наднорменото наличие на уран и възобновяване на качеството й.

РЗИ разпорежда също ВиК да доставя вода за питейни потребности на популацията с водоноски, отговарящи на условията за съдовете и резервоарите за вода за пиянство.

За казуса и подхванатите ограничения са известени кметовете на Харманли и двете села, регионалният шеф и здравното министерство. Кметовете имат уговорката информацията да доближи до всеки локален гражданин

Припомняме че в региона от години има проблеми със наличието на уран в питейната вода -, и на.
 Водата в хасковско село е негодна за пиянство поради повишени равнища на уран
Водата в хасковско село е негодна за пиянство поради повишени равнища на уран

ВиК би трябвало да обезпечи вода за популацията с цистерни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР