Оградата от ковано желязо на емблематичната къща в центъра на

...
Оградата от ковано желязо на емблематичната къща в центъра на
Коментари Харесай

И оградата на 100-годишната къща във Варна е демонтирана незаконно

Оградата от ковано желязо на емблематичната къща в центъра на Варна е била демонтирана непозволено.

Това стана ясно от обява във Фейсбук на кмета Благомир Коцев, седмици откакто заваляха сигнали от варненци против следващото обезобразяване на историческа постройка.

Според информацията на Коцев от Министерството на културата, оградата е била неизменима част от архитектурния отбор на къщата.

„ Тя съставлява недвижима културна полезност и събарянето й е непозволено. Становището от 2022 година на Национален институт за недвижимо културно завещание, довело до изливането на бетон в двора на къщата, е анулирано, а лицата, отговорни за издаването му, ще понесат наказване ", написа кметът на Варна във Фейсбук.

Документалното удостоверение на нарушаванията обаче идват откакто строителите към този момент събориха оградата и бетонираха двора на парцела.

От фотографията на Коцев се вижда, че към този момент са изпратени машини за унищожаване на нелегално излятия бетон.

„ Предстои да намерим метод да възстановим оградата, двора и фонтана, “ написа в профила си Коцев.

Това, кеото няма по какъв начин да се поправи скоро, е унищожената зеленина - в това число отрязаните борове в двора на постройката.

Скандалът стартира още в края на декември, когато стана ясно, че верига заведения за хранене възнамеряват да отворят зимна градина в двора на остарялата постройка и са почнали да трансформират целия достоверен образ на терена.

Ограда от ковано желязо, направена пред 1924 година, е била отстранена, а на нейно място са издигнати краткотрайни ограждения, до момента в който в двора текат строително-ремонтни действия.

Строителството, съгласно табелата, ще продължи 6 месеца.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР