Оградата на границата да бъде ремонтирана и поддържана без за

...
Оградата на границата да бъде ремонтирана и поддържана без за
Коментари Харесай

Нови милиони ще потънат в оградата на границата без обществена поръчка

Оградата на границата да бъде ремонтирана и поддържана без за това да бъде провеждана социална поръчка. Тези промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП) са внесли депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти

В построяването на оградата бяха платени близо 170 млн. лева, като парите бяха раздадени на компании без провеждането на публични поръчки по убеждение на регионалните шефове на Хасково, Бургас и Ямбол. Това стана още веднъж по гледище на патриоти, а в този момент се оферират нови промени, с които държавното управление да продължи да заплаща за поддръжката на границата, без за това да бъде оповестена социална поръчка. 

Въпреки че изпълнителите на строителството са задължени да правят гаранционна поддръжка на оградата в период от пет години, депутатите желаят в доближени компании да се излеят нови пари от държавния бюджет, защото оградата тук-там е компрометирана от " трети лица " посредством " умишлени дейности ". " Тези нарушавания на целостта на оборудването не са предмет на гаранционното поддържане, тъй като са вследствие на умишлени дейности ", аргументират се Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от Обединени патриоти.

От претекстовете на вносителите излиза наяве, че отвън обсега на гаранционната поддръжка са нарушени, породени от естествени стихии, както и почистването на канавки, водостоци, " отнасяне на растителността, находяща се наоколо до оборудването ", както и " замяна на катинари " и възобновяване на обслужваща инфраструктура. 

Всичко това налагало, с цел да не се забави поддръжката на оградата, която беше оповестена за стратегически обект със значение за националната сигурност, процедурите по Закон за обществените поръчки да бъдат избегнати:

Приложението на съответните процедури по Закона за публичните поръчки (ЗОП) би лимитирало в забележителна степен предприемането на нужните своевременни дейности по поддръжка, като основна и неотложна мярка за опазване на функционалността на оборудването, е записано в претекстовете.

Според народните представители от болшинството тези промени ще гарантират поддръжката на оградата без закъснение, което е от голяма важност за ограничение на миграционния поток, който, по данни на " Фронтекс ", е понижен в цяла Европа с 60 %.

Най-много от платените средства за оградата са на територията на Бургас, където до лятото на 2017 г. бяха подписани контракти за 108 млн. лева Без да бъде извършена социална поръчка, парите бяха платени на компаниите " Пътстрой Бургас " ЕООД, " Булдени " ЕООД, " Инфра специалист " ЕООД, " Транспортно строителство и възобновяване " Директива за птиците, " Пътинженерингстрой – Т " ЕАД и ДЗЗД „ Пътинженерингстрой “.

Към септември 2015 година " Пътинженерингстрой – Т " ЕАД не фигурираше в листата с бенефициенти, посочени от тогавашния и сегашен регионален шеф Вълчо Чолаков - тогава от квотата на Република България, а в този момент - от ГЕРБ. Според изявления на в. " Капитал " " Пътинженерингстрой-Т " взе участие и в консорциума за построяването на софийската Северна дъга, който е с водещ реализатор " Водстрой 98 ". През лятото на 2016 година компанията беше купена от " Хидрострой ". В борда на шефовете на компанията е някогашният общински консултант от ГЕРБ Николай Пашов .

Другият от изпълнителите " Пътстрой Бургас " ЕООД е дъщерна компания на " Хидрострой ". Третата компания " Булдени " ООД е благосъстоятелност на Емил Гоцев и Иван Николов. Тяхна е и компанията " Егида М " ООД, която е част от обединяване, включващо и " Водстрой 98 " АД, спечелило публичната поръчка за реконструкцията на пристанището в Приморско.

Втори нов състезател в листата е " Инфра специалист " ЕООД. Според следствие на уеб страницата " Биволъ "  тази компания е добита от свързаната с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски   “Водстрой – 98 ”. Любопитното е е че тя взима 12 млн. лева за градежа на оградата в област Хасково единствено няколко дни, откакто са осъществени промени и " Инфра специалист " става акционерно сдружение. 

" Транспортно строителство и възобновяване " Директива за птиците пък е държавно дружество, с принципал министъра на превоза. Управител на предприятието е Валери Василев, който е назначен на поста през 2009 година от тогавашния министър на превоза Александър Цветков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР