Оградата на българо-турската граница е пробита на 19 места след

...
Оградата на българо-турската граница е пробита на 19 места след
Коментари Харесай

Оградата на границата е пробита на 19 места след дъждовете през септември

Оградата на българо-турската граница е пробита на 19 места след проливните дъждове в Странджа през септември.

" В резултат на проливните дъждове и бедственото състояние приз месец септември в Странджа и Резово през месец септември са нанесени вреди по граничния път, мостови уреди и водостоците, върху които се намира възпрепятстващото оборудване. Съоръжението е компрометирано в 19 сектора ", сподели Министерство на вътрешните работи министърът Калин Стоянов.

Министерският съвет отпусна 5 млн. лв. за ремонт с решение на 12 октомври, като работата към този момент е почнала. Леките поправки се вършат от армията, а за по-тежката част е оповестена социална поръчка.

Стоянов уточни, че оградата всекидневно се компрометира по време на опитите да се премине границата незаконно. Ежедневно се случва и поправянето ѝ.

108 курсанти са приключили образованието си в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик, а други 128 не престават образованието си и ще постъпят на работа в " Гранична полиция " през април. Обявен е конкурс за назначение на 217 гранични служители на реда, съпроводен с необятна разяснителна акция.

Около 600 са подадените молби на претенденти за работните места, което Стоянов дефинира като " невиждан ". След назначението на новите чиновници съставът на звеното ще бъде окомплектован до 95%, което съгласно министъра е връх.

Калин Стоянов дойде в Народното събрание за дебатите по вота на съмнение против държавното управление в областта на националната сигурност и защитата. В претекстовете на опозицията има и няколко параграфа, отдадени на енергетиката.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия попита какъв брой пари губи страната от " националното изменничество " и решението да се продаде оборудването за АЕЦ " Белене ".

Енергийният министър Румен Радев изясни, че това решение е взето на 6 юли 2023 година от Народното събрание, с което го задължават да договаря с украинския си сътрудник за продажбата на оборудването.

" В претекстовете в действителност виждаме два въпроса свързани в частта енергетика. Първият е преустановяване на плана за нова нуклеарна централа, не по стопански, а по идеологически съображения ", продължи Радев от трибуната.

Той изрично съобщи, че дейностите на ведомството му и на Министерски съвет са поредно и уверено ориентирани към пълноценно реализиране на плана за нови нуклеарни български мощности.

" Изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " може сполучливо да размени изведените от употреба блокове от 1 до 4 с обща конфигурирана мощ 1760 MWe и да обезпечи благонадежден източник на базова електрическа енергия. Възможността за работа в по този начин наречения " маневрен " режим на новите блокове ще усъвършенства балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянния темперамент на силата от възобновими енергийни източници ", изясни министърът.

По отношение на площадката за построяването на новите мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй " съгласно Радев е уместно с оглед отличната налична инфраструктура за ръководство на радиоактивни боклуци, физическа отбрана, радиоекологичен мониторинг и спешно реагиране.

" Площадката разполага и със свободен потенциал за присъединение на нова мощ, както и подготвен висококвалифициран личен състав ", добави той, като даде обещание пред депутатите, че всички тръжни процедури и периоди ще се извършват транспарантно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР