Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за

...
Огнян Ценков ще е кандидатът за кмет на Републиканци за
Коментари Харесай

Цветанов продължава да цепи ГЕРБ

Огнян Ценков ще е претендентът за кмет на Републиканци за България за Видин. Това разгласи самият той пред телевизия Евроком.

Огнян Ценков е член на Изпълнителния съвет на Републиканци за България, регионален координатор за Видин, настоящ общински консултант и някогашен кмет на общината.

Той напомни по какъв начин се е стигнало до това да напусне Политическа партия ГЕРБ и да стане една от водещите фигури в Републиканци за България.

„ Мотивира ни събитието в процесите, които протичаха в партия ГЕРБ. Ние работихме за построяването на партийни структури, за печеленето на избори, а в следствие за основаването на политиките и постигнахме доста потребни неща освен за региона, а и в народен мащаб. Участвах във всички национални събития, които се случваха на политическа партия ГЕРБ “, напомни Ценков и добави, че партията се е трансформирала в лидерска и е почнал развой, който е в прорез с кардиналните позиции, които са били част от построяването ѝ.

Огнян Ценков изрази мнение, че не вижда логичност в дейностите на ГЕРБ откакто са първа политическа мощ, след последните предварителни парламентарни избори, за какво се стигна до ротация с ПП-ДБ и за какво в по този начин направената спогодба първа не е ГЕРБ с министър председател Мария Габриел. „ Дали ще се стигне до ротация е различен въпрос “, съобщи той.

Бившият кмет на Видин напомни, че през 2015 година е заварил общината в доста тежко финансово положение. „ При бюджет 36 млн. лева, над 26 млн. лева бяха отговорностите, по-голямата част бяха просрочени, трупани няколко мандата преди този момент. Бяха наложени запори на банковите сметки и на касата на общината. Не разполагахме с нито един лев финансов запас, с цел да се прави оперативната работа. Приключваше финансовата година и периоди на планове и аз си припомням една моя прочувствена конференция, малко откакто бях станал кмет, когато се обърнах към видинските жители, към тези, които не

са си платили локалните налози и такси да не чакат последния месец декември, а колкото се може по-бързо да си ги платят “.

Ценков описа пътя, който е минал като кмет, с цел да може да бъде подкрепена финансово община Видин с финансово оздравителния проект и приемане на безлихвени заеми от държавната власт в лицето на Министерство на финансите, от държавния бюджет. Той напомни, че през 2018 година община Видин е излязла от листата с общини с недобро финансово положение. „ Така до края на мандата успяхме да възстановим тези средства “.

Бившият кмет на община Видин съобщи, че е работил доста добре с държавното управление тогава. „ Винаги би трябвало да има положително взаимоотношение сред локалната и държавната власт. Те не би трябвало да са в някакъв спор, в противен случай – колкото по-добре работят, по-добри резултати реализират “, акцентира Ценков.

Той добави, че: „ Осъществяването на финансово оздравителния проект беше точно едно такова положително взаимоотношение и добра работа с държавната власт. Аз съм работил и с постоянни държавни управления и със служебни. Благодарен съм на проф. Огнян Герджиков, който беше длъжностен министър-председател, който на Министерски съвет взе решението във Видин да бъде основан филиал на Русенския университет. Заедно – локална, държавна власт и академичното управление на Русенския университет показахме един образец за положително съдействие и взаимоотношение, и сбъднахме една многогодишна фантазия “ и добави, че това е едно от нещата, с които може да каже, че най-вече се гордее през неговия мандат.

„ Аз доста се надявах настоящето управление на общината - кметът и неговия екип, в извършения диалог за предаване знаците на локалната власт да продължат да надграждат от по наше време. Ние им оставихме доста планове с обезпечено финансиране – безплатно, с европейска финансова помощ, само че мога да кажа, че завършва един доста тежък четиригодишен интервал за нас видинчани. Период изпълнен с неистини, реваншизъм, закани и операции. Неизпълнение на поетите задължения, още през цялото време бяха изгонени чиновници на общината, които бяха дългогодишни, назначени преди мен. За опрощение беше употребявано, че са работили с мен, други поради други партийни такъми. Наруши се качеството на администрацията, макар че бяха заведени каузи и по този метод се сътвори една недобра атмосфера в работата на администрацията. През последните 2 години и петте избора, които се организираха имаше доста напън и закани над

администрацията, с цел да бъде събрана избраната електорална поддръжка и да се гласоподава за дадена партийна групировка “, даде образци някогашният кмет на града.

Той посочи, че казусът с налозите на територията на общината е основен и го дефинира като закононарушение по отношение на видинските жители. „ Община Видин е с най-високите налози в страната. В поредиците от съвещания на общинския съвет е обезпечено едно „ комфортно “ болшинство от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, които гласоподават необмислено всичко, което им се показа. Те не разсъждават, че точно предназначението на общинския консултант е органът на локално самоуправление, който да създава локалните политики за територията на общината. Да усъвършенства качеството на живот за страната ни, да работи за тяхното благополучие и такава е клетвата, която поставяме всички, когато заемаме длъжностите си в локалната власт “.

Сред образците, които даде Огнян Ценков е четирикратното нарастване на такса битови боклуци за 33 обитаеми места в общината, без самия град Видин.

„ Всички налози бяха увеличени, всички такси и цени на услуги също “, акцентира Огнян Ценков.

Бившият градоначалник даде за образец не построеният път за Видин (магистралният път Видин - Ботевград) и откритата противозаконна кариера за инертни материали на територията на община Видин, без да се мине по закона за концесиите. „ Около 2 години не се работеше точно по този сектор. Сега сега, доколкото чух още веднъж стартира да започва процедурата “.

По думите му в целите на локалната власт е точно помагане в построяването и изработването на тези процедури по отношение на законодателството.

Попитан по какъв начин ще стимулира видинчани да гласоподават на локалните избори за него Огнян Ценков сподели: „ Да работим дружно, както работихме в предходния мандат и да създадем по-добро бъдеще, да върнем вярата и вярата, че могат да се случат по-хубави неща в бъдеще време “.

„ Искам да успокоя видинските жители, че първото нещо, на което ние ще обърнем внимание и първото нещо, което ще внеса в общинския съвет е за понижаване на налозите “, сподели в умозаключение претендентът за кмет. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР