Огнян Попов е ритейл маркетинг визионер, основател и изпълнителен директор

...
Огнян Попов е ритейл маркетинг визионер, основател и изпълнителен директор
Коментари Харесай

The Future of Retail: Все още голяма част от търговските вериги инвестира под 5% от своите бюджети в дигитална реклама

Огнян Попов е ритейл маркетинг визионер, създател и изпълнителен шеф на " Проспекто Груп ", водещата ритейл маркетинг платформа в ЦИЕ с офиси в София, Будапеща и Букурещ. Огнян е мощен последовател на опциите, които мобилните устройства дават на комерсиалните вериги и марките да доближат до потребителите по един естествен метод, съгласуван с местоположението им и насочен към продажбите. Своя опит в цифровия маркетинг той придобива по време на работата си в някои от водещите компании за афилиейт маркетинг в Европа. Преди да се завърне в България и да основе Prospecto, Попов работи като афилиейт управител във водещата цифрова организация в Холандия, Blue Mango Interactive (част от международния водач WPP ). Той ще е измежду лекторите на конференцията The Future of Retail и ще приказва за връзката сред индивида, мобилния телефон и магазина, и бъдещето на ритейл маркетинга.
Кои са последните световни трендове в развиването на ритейл маркетинга? Как съгласно вас ще наподобява бъдещето?

Смятам, че световните трендове не са се трансформирали през 2019 и не чакам нови и непознати такива през 2020 година За всички към този момент е ясно, че цифровия маркетинг канал дава страхотни благоприятни условия за ритейл бранша, само че за жалост към момента огромна част от комерсиалните вериги влага под 5% от своите бюджети в цифрова реклама. В България към момента се изпращат над 700 милиона хартиени брошури на година, въпрос на време е това да се промени, изключително посредством Европейска регулация. Вярвам, че това клиентите се трансформират и сме очевидци на този факт и в България, на смяната в настройките на нашите клиенти от преди 2-3 години и в този момент. Основните трендове като потребност от измеримост, все по-голямото многообразие и досегаемост от данни за потребителите, внедряването на интегрирано прекарване през всички точки на контакт с потребителя, всички тези трендове не престават да държат ритейл бранша на нокти. И с съображение: потребителите стават все по-изискващи, конкуренцията все по-ожесточена и все по-международна. Търговците, които разчитат на остарели практики и не реагират на време на тези промени, ги чакат съществени провокации и битка за оцеляване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Можете ли да разкажете в резюме за технологията, която създава Prospecto за свързване на потребителите с комерсиалните вериги и марки?

Връзката сред цифрово прегледаната листовка и визитата в комерсиалния обект вършим посредством така наречен geofence технология. Създадохме над 3000 виртуални огради към физически ритейл обекти в страната и когато потребителите на мобилното ни приложение посетят някой от тези обекти, ние използваме голям брой логаритми, с цел да отчетем неговия престой там. Също по този начин бихме могли да изпратим нотификация, която е основана на местоположението на потребителя. Например сега, в който влиза или излиза от комерсиалния обект. В този смисъл предоставяме като единствени на ритейл бранша в България опцията да маркетират в действително време, по отношение на местоположението на потребителя в непосредствена непосредственост до техен филиал.

На кои пазари е внедрена тя?

Към момента технологията ни е внедрена на съвсем всички Европейски пазари, като в България към този момент измерваме десетки хиляди визити в търговски обекти месечно посредством потребителите на мобилното приложение на Broshura.bg. На процедура разполагаме с цифрова карта на пазаруващите български семейства, която ясно демонстрира потребителското държание за другите категории ритейл обекти: от супермаркети до магазини за мебели, дрогерии, дом и градина, както и бяла и черна техника. Всички наши клиенти търговски вериги към този момент се възползват от тези метрики. В същото време отчитаме и нараснал интерес от страна на производителите на потребителски артикули, които желаят да промотират своите артикули и промоции пред нашата публика сега на планирането на покупките.

Каква информация ви дава потреблението на тази технология и какво отношение има тази информация към измерването на резултатите?

На първо място, директното доказателство за връзката сред цифровата реклама (в случая брошурата) и визитата в търговски обект е революционно. За съпоставяне, хартиените брошури не дават никаква измеримост и е невероятно да се потвърди с акуратност каква е успеваемостта на инвестицията в тях. Благодарение на нашата технология, всеки търговец би могъл да мери какъв брой визити е осъществила цифровата листовка и по отношение на междинната преработка от посещаване до касова записка, както и междинната кошница, би могъл да пресметна прихода от този канал (Return on Ad Spend). Други данни, които предоставяме, са свързани със междинния престой, кои тъкмо обекти са посетени, с каква периодичност. Вече започнахме и съответни проби за премерване на нарастването на визитите, вследствие на по-агресивно промотиране на съответна комерсиална верига: имаме вяра, че повече обсъждания на брошурите водят до повече визити в обектите на клиента.Повече информация за лекторите и програмата можете да видите на уеб страницата на събитието и във фейсбук. Възползвайте се от цената за ранна регистрация до 21 октомври.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР