Огнян Минчев*Тези комплименти на Държавния департамент съвсем очевидно показват, че

...
Огнян Минчев*Тези комплименти на Държавния департамент съвсем очевидно показват, че
Коментари Харесай

България трябва да е държава, чиито интереси са императив за всеки, тръгнал да я управлява, независимо дали е паднал от небето

Огнян Минчев*

Тези похвали на Държавния департамент напълно явно демонстрират, че въпреки и страни-членки на еднакъв съюз - НАТО - Съединени американски щати и България имат както взаимни, по този начин и разнообразни ползи във връзка на българската отбранителна политика. За Съединени американски щати е значимо на първо място страните членки да имат обща политическа позиция по главните проблеми на груповата сигурност, както и страните членки да съблюдават финансовия си ангажимент към разноските по общата защита. Ако някой си мисли, че Вашингтон - сходно на други велики сили - ще пристигна тук и ще стартира да прави проверка по детайлите на българската защита, той просто е сбъркал адреса.

Оттук - дано да бъде ясно на всеки - българската национална сигурност и защита е ангажимент на българското държавно управление. Да се погрижи да закупи оръжието, належащо за българската войска. Да бъде интензивно в основаването и практикуването на оптимално интензивни връзки на партньорство и взаимно стратегическо деяние с другите страни-членки. Да изиска запаси от НАТО - оръжие, жива мощ, техника, логистика - с цел да надгради защитата на страната на равнището на най-малко междинната за Алианса. А не президент, боен министър и публично мнение да си крият главата в пясъка и да оставят България в систематичен недостиг на сигурност - както е в този момент. Защото с изключение на Русия и нейната арогантна великодържавна политика, България има съседи, които доста по-добре са организирали своята сигурност. България има ползи, които би трябвало да пази. България, да напомним, би трябвало да бъде страна, чиито ползи са императивни за всеки, който е тръгнал да я ръководи - без значение дали е паднал " от небето " - от Граф Игнатиево, от Харвард, или от школата в Симеоново.

* Текстът е оповестен на фейсбук страницата на създателя, заглавието e на Faktor.bg.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР