Огнян Донев: Политиците трябва да имат съзнанието, че независимите медии

...
Огнян Донев: Политиците трябва да имат съзнанието, че независимите медии
Коментари Харесай

Огнян Донев: Натискът над мен беше заради "Труд" и "24 часа"

Огнян Донев: " Политиците би трябвало да имат съзнанието, че самостоятелните медии са наложителни за демокрацията. "

© Георги Кожухаров Още по тематиката
За какво е абсурдът, който докара до оставката на Антон Тодоров

Сблъсъкът сред депутата от ГЕРБ и медиите, пояснен в 10 въпроса и отговора
9 окт 2017
Когато властта заплашва публицисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една заран подсетиха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев за какво е самичък в студиото, без Анна Цолова
6 окт 2017 " Капитал " потърси за коментар по тематиката и предприемача и издател на " Клуб Z ", вестниците " Труд " и " 24 часа " Огнян Донев. От собствеността на вестниците той се отхвърли след заведени против него и съдружника му серия правосъдни каузи.

Защо се стигна до настоящето състояние медиите да стачкуват за правото свободно да питат?

Мога да стартира с азбучните неща – когато един пазар е килнат, когато в най-голямата си част е подвластен от страната, това води до деформиране на естествените правила.
Когато в част от медиите се наливат държавни пари поради собствеността им, се получава подправена обстановка, липса на действителна конкуренция. За страдание, огромна част от стопанската система също е подвластна от страната и надлежно парите за реклама се дават и по " целенасоченост ".
И без значение кой е на власт, когато липсват ясни механизми на финансиране, изкушението да очакваш единствено комфортни въпроси е огромно. Изкушението да отглеждаш " свои " медии също. Когато ръководещите обаче станат съпротива, внезапно стартират да приказват за независимост на словото и за самостоятелна публицистика.

Кой седи против свободната публицистика?

Онези, за които е от голяма важност да печелят посредством страната, възползвайки се от политическото статукво. Тези, които не се интересуват дали страната ще се развива демократично, а какъв брой ще присвоят в този момент, в този миг. Онези, които сътвориха медийни империи само за да упражняват директен политически и стопански напън.

Какви са инструментите за напън, основани на вашия опит с " Труд ", " 24 часа " и Клуб Z?

По отношение на " Труд " и " 24 часа " аз не съм бил тъкмо издател – нямах никакво директно присъединяване в ръководството на медиите, бях по-скоро съфинансиращ сътрудник. И натискът не беше за издателската политика, а за собствеността на изданията. Резултат от него са измислените обвинявания и каузи, които се точат с години с непрестанно изменящи се тези.
Натискът бе оказван посредством клеветническите медийни акции, проведени от телевизия " 7 дни " на Цветан Василев и цялата формация на Пеевски – тогава мощен тандем в преодоляването на медийния пазар. Все отново аз имам вяра, че възмездието е неизбежно.

Колкото до " Клуб Z ", разбирам, че за тези хора, упоменатите нагоре, е неразбираемо да си притежател на медия и да не се месиш в издателската политика, да притежаваш медия и тя по никакъв метод да не се " занимава " с твоите съперници. Това е и повода този кръг от така наречен медии всеки ден да ме замесват в разнообразни заприказва против властта, да ме назовават ту октопод, ту хидра, " мотивирайки се " с изявления в " Клуб Z ". Не се греша в политиката на уеб страницата и списанието. Но ми е прелестно, че там имам съидейници.

Какво да се прави?

Без да имам искания да съм експерт по тематиката, като икономист ми се коства, че е значим въпросът с финансирането – да се знаят ясно кои са издатели и притежатели на медии, от кое място идват парите, а и какви са правилата на държавното финансиране. Политиците би трябвало да имат съзнанието, че самостоятелните медии са наложителни за демокрацията и ще са им изключително значими, когато отидат в съпротива. Няма да си разреша да давам рекомендации на публицистите, само че достолепието в никакъв случай не е ненужно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР