Огнище на заболяването Син език, характерно за домашните и дивите

...
Огнище на заболяването Син език, характерно за домашните и дивите
Коментари Харесай

Огнище на болестта Син език по животните е установено в крумовградското село Аврен

Огнище на болестта Син език, особено за домашните и дивите преживни животни, е било открито в крумовградското село Аврен. Това показаха от пресцентъра на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

От там прецизираха, че вирусното заболяване е доказано при проучване на сентинелни животни (такива, които не се имунизират, за да се наблюдава циркулация на заболяването), в границите на осъществяване на Програмата за контрол и надзор на заболяването. Резултатите са доказани от Националната референтна лаборатория за Син език.

От пресцентъра на БАБХ показаха също, че не се постанова умъртвяване на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект, не разрешава се напредването им отвън стопанството. " На територията на Община Крумовград се прави броене на възприемчивите животни ", изясняват още от Агенцията, като прецизират, че болестта не е рисково за индивида, само че предизвиква съществени стопански загуби.
свързани новини2498на 28.09.2021
Във връзка с огнището и с цел да се подсигурява здравният статус на преживните животни, със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е разпоредена инспекция на осъществяването на имунизационната стратегия на говеда и овце против заболяването в цялата страна.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР