Огнище на птичи грип е установено от Областната дирекция по

...
Огнище на птичи грип е установено от Областната дирекция по
Коментари Харесай

Унищожават близо 100 хил. птици в Славяново заради птичи грип

Огнище на птичи грип е открито от Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в птицеферма в град Славяново, оповестиха от регионалната администрация в Плевен. Ще бъдат унищожени близо 100 хиляди птици.

" Птичи грип е, да. По човечен метод ще бъдат умъртвени и загробени. Близо 100 000 са. От през днешния ден почваме да действаме, да. Ние сме казвали на другите стопани каквото би трябвало. Утре има регионална епизоотична комисия по въпроса, тъй че вземат се ограничения в 3-километрова в 10-километрова зона по отношение на персоналните стопанства. Проби се вземат. Личните стопанства би трябвало да затворят всички птици на закрито. И няма в този момент да бъдат унищожавани, в случай че не възникне случай на птичи грип отново някъде другаде ", разяснява шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Иван Йорданов пред БНР.

Сигналът е подаден от ветеринарен доктор, обслужващ птицефермата за кокошки носачки, за повишена смъртност по птиците и демонстрация на клинични признаци на болестта.

В писмо до регионалния шеф шефът на ОДБХ е уведомил за обстановката, както и за подхванатите ограничения - взимане на проби, слагане под забрана за придвижване на птици на птицевъдния обект, както и намиращите се в трикилометровата защитна зона още пет промишлени птицевъдни обекта.

Кметовете в 10-километровата зона към огнището са сигнализирани за обстановката и имат ангажимент да осведомят популацията за нужда от развъждане на домашните птици на закрито.

Кметовете би трябвало да изготвят настоящи описи на персоналните стопанства, където се отглеждат птици.

До края на седмицата ще бъде свикана Областната епизоотична комисия в Плевен, се показва в известието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР