Огнище на бруцелоза по едрите преживни животнив стопанство в село

...
Огнище на бруцелоза по едрите преживни животнив стопанство в село
Коментари Харесай

ОДБХ-Кърджали: огнище на бруцелоза в село Бенковски 

Огнище на бруцелоза по едрите преживни животнив стопанство в село Бенковски, община Кирково, установи Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) - Кърджали. Заболели са 18 от общо 47 животни, отглеждани в обекта.

Заболяването е открито вследствие на извършените профилактични мероприятия в осъществяване на Програмата за контрол на заболяването бруцелоза по едрите преживни животни в България, осведомят от организацията.

Заразените животни са били евтанизирани при съблюдаване на всички условия за хуманно отношение към животните, като са предадени за неутрализиране на екарисаж вчера- 18 октомври, допълват от ОДБХ-Кърджали.

.
Във фермата, както и в останалите обекти в обитаемото място, които отглеждат едри преживни животни, ще бъдат изпълнени всички ограничения, според програмата, с цел да не се допусне разпространяване на заболяването. Ще се прави и регулярно пробовземане с превантивна цел, твърдят от организацията.

Бруцелозата е заболяване, което би могло да засегне здравето на индивида, заради което при положение на констатирането му при животни неотложно се подхващат ограничения за ограничение на разпространяването. При съблюдаване на хигиеничните правила и задоволителна термична преправка млякото и месото от инфектираните животни не носят здравен риск за индивида, допълватот БАБХ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР