Огнище на болестта син език бе установено в Аврен. Положителна

...
Огнище на болестта син език бе установено в Аврен. Положителна
Коментари Харесай

Огнище на болестта Син език бе локализирано в Аврен

Огнище на заболяването наследник език бе открито в Аврен. Положителна проба за съществуване на вируса са дали две говеда от един животновъден обект. Резултатите са доказани от Националната референтна лаборатория за Син език при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към БАБХ.

Не се постанова умъртвяването на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект, не разрешава се напредването им отвън стопанството. На територията на община Крумовград се прави броене на възприемчивите животни.

Припомняме, че Синият език е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се единствено посредством кръвосмучещи инсекти, които преди този момент са хапали друго инфектирано преживно животно. Не може да се реализира заразяване с храна, вода и по въздух. Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространяването на заболяването. Тя не е рискова за индивида, само че предизвиква съществени стопански загуби.

С цел предотвратяване на възприемчивите домашни преживни животни в Република България се извършва годишно стратегия за надзор и контрол на заболяването посредством имунизация. Във връзка с огнището и с цел да се подсигурява здравния статус на преживните животни със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ е разпоредена инспекция на осъществяването на имунизационната стратегия на говеда и овце против заболяването в цялата страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР