Огнище на африканска чума по свинете беше открито край Пловдив. При

...
Огнище на африканска чума по свинете беше открито край Пловдив.
При
Коментари Харесай

Огнище на африканска чума по свинете е открито край Пловдив

Огнище на африканска чума по свинете беше намерено край Пловдив.

При констатиране на болестта в животновъден обект в село Радиново са отглеждани към 180 прасета. Предприети са ограничения за очистване на огнището, според законодателството. Предстои хуманното умъртвяване на животните и неутрализиране на труповете. Създадени са и зони на рестрикция:
3-км защитна, която обгръща землищата в Община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово 10-км надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община Марица, град Пловдив, Община Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община Родопи, а в Община Стамболийски – град Стамболийски и село Йоаким Груево.
В животновъдните обекти за развъждане на прасета, попадащи в двате зони ще бъдат осъществени клинични прегледи и лабораторен контрол.

Установеното огнище е второ в промишлен обект през тази година и пето при домашни прасета. От началото на тази година са открити и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.

Предстои провеждането на епизоотично изследване от специалисти от Агенцията по храните, взаимно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за разкриване на евентуалния източник на зараза и метода на заразяване на животните във фермата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР