Огнищата, които са в смесена гора, тлееха от няколко дни.

...
Огнищата, които са в смесена гора, тлееха от няколко дни.
Коментари Харесай

Пожарът над Велинград е локализиран

Огнищата, които са в смесена гора, тлееха от няколко дни. На терен през днешния ден бяха 37 пожарникари от цялата област. В битката с огъня им помагаха лесничеи и доброволци. Във Велинград от нощес е оповестено отчасти бедствено състояние.

Това е третият пожар в региона в рамките единствено на една седмица. Бил е видян през вчерашния ден към 14 часа от чиновници на горското стопанство.

" До момента изгорялата повърхност е над 500 дка. Тук към този момент приказваме за рецидив, защото от едно и също място чисто географски потегля пожарът и това е границата сред горската територия и урбанизираната, в тази ситуация град Велинград ", съобщи Здравко Бакалов, шеф на Южно-централно държавно дружество Смолян.

" Единствено желая да няма жертви, по тази причина ги апелирам - непотребни опасности да няма, рисковете ги поемат експертите. Нашите хора основно логистичната поддръжка би трябвало да оказват ", съобщи проф. Христо Бозуков - длъжностен министър на земеделието.

В гасенето на пожара се включват и доброволци от локалния офроуд клуб.

За да се ограничи разпространяването на пожара до късно нощес бяха правени просеки с багери.

„ Единственото вярно решение беше да се създадат просеки, с цел да може тези 500 декара да се изолират и да се предотврати подпалването на останалата част на гората ", изясни Костадин Коев, кмет на Велинград.

Тази заран екипи още веднъж потеглиха към тлеещите огнища в непроходимите местности. На първа линия са всички огнеборци от региона, горски чиновници, доброволци. Има подозрения, че пожарите са умишлени.

След пожара пушек и задушлива миризма обгръщат курортния град. Огънят към този момент е локализиран и няма заплаха да се трансферира към града, успокоиха от районната пожарната работа. Но работата в гората и наблюдението на терените ще продължи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР