Огнища на коклюш има в 45 училища в страната у

...
Огнища на коклюш има в 45 училища в страната у
Коментари Харесай

Огнища на коклюш в 45 училища

Огнища на коклюш има в 45 учебни заведения в страната у нас, сочи информация на здравното министерство. Засегнати са 56 паралелки. Случаи има и в 4 групи в 4 детски градини в Софийска област.

Най-много школа с коклюш има в София, само че заболяването върлува и в учебни заведения във Варна, Бургас, Пловдив, а единични случаи има и в Русе, Стара Загора, Плевен и Велико Търново.

Второкласник от СУИЧЕ " Свети Климент Охридски " в Благоевград също е с коклюш и е под карантина за 14 дни. Инфекциозното заболяване на дихателните пътища е открито при проучване на детето. То си е у дома, а неговите съученици от класа продължат да посещават образователни занятия, само че се следи да не се смесват с други деца по време на междучасията. Те са под наблюдаване и са инструктирани да не поддържат връзка с възпитаници от други паралелки. " Сравнително спокойна е ситуацията в Благоевградска област във връзка с това заболяване. От началото на годината са регистрирани девет случая. Мерките при нейното определяне не са толкоз тежки, както при коронавирус. Затова контактните със инфектирания не се изолират у дома ", разяснява тази заран шефът на Дирекция " Надзор на заразните заболявания " в Регионалната здравна ревизия - Благоевград доктор Веселка Мончева.

Най-много болни от магарешка кашлица има в София, като те са 214. От началото на годината досега в страната са регистрирани общо 314 случая на коклюш.

Болестта визира най-често децата под една годинка, следвани от малчуганите на възраст сред 10-14 година и тези сред 5-9 година Хоспитализираните пациенти са общо 51, от които най-вече са тези под годинка. В лечебните заведения у нас сега има 23 бебета. 14 пък са децата сред 1 и 4 годинки, които лежат в болница. Има и пациент над 30-годишна възраст, който също е в болница.

Около 10 деца с коклюш се лекуват при нас сега, съобщи за „ Телеграф “ доцент Атанас Мангъров, който завежда детското поделение на Инфекциозната болница в София. „ Те са в приемливо положение. Коклюшът е такава болест, при която човек се скъсва да кашля, изскачат му очите от кашлица “, споделя още той.

Болестта протича най-тежко при дребните деца, които могат да спрат да дишат по време на тези кашлячни припадък и може да загинат от това прекъсване на дишането. Може да се получат и кръвоизливи в мозъка от това, че се усилва вътрешночерепното налягане. Тези, които сега са в болничното заведение, са просто мощно кашлящи “, отбелязва още той. Повечето от болните са неимунизирани, само че има и такива, които са ваксинирани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР