Огненият кошмар за Атика и цяла Гърция продължава. Огромните пожари

...
Огненият кошмар за Атика и цяла Гърция продължава. Огромните пожари
Коментари Харесай

Огнен кошмар в Атика, струпва се международна помощ от 6 държави

Огненият призрачен сън за Атика и цяла Гърция продължава. Огромните пожари не престават да изпепеляват безчет декари гори, къщи, предприятия, парцели. Огнени пламъци не стихнаха цяла нощ в Атика, Евия, Месиния, Лакония.

В потушаването на пожарите идват огнеборци от 6 страни, посредством Европейския механизъм за гражданска отбрана. 40 пожарникари от Кипър, работещи в Ано Варибомби, Атика и 2 самолета в Крит, Швеция 2 самолета, които идват през днешния ден, Румъния 112 пожарникари с 23 транспортни средства се чакат тази заран, Швейцария с 3 хеликоптера. Тази нощ дойдоха 83 френски пожарникари.

Метеорологичните условия обаче ще бъдат съперник в напъните им, защото температурата спада, а ветровете стават по-силни, достигайки до 7 Бофорт.

Основните фронтове в Атика, които не престават да изгарят всичко, са в Капандрити, Ипократио Полития и Афиднес, до момента в който рано сутринта кметът на Маратон разпореди защитна евакуация в Каленци.

В Атика огънят, който стартира от Варибоби, доста бързо закупи неконтролируеми размери и мина през Крионери и Дросопиги, след което стигна до Националния път Атина-Солун, пътните такси на Афиднес и за малко време мина към Капандрити. Огромният огнен фронт пламтя цяла нощ в покрайнините на Парнита.

Според пожарната в община Ахарнес, Атика, 450 пожарникари оперират с 40 групи пехотинци, 150 транспортни средства. Помощ се дава от 40 пожарникари от Кипър, от гръцката войска с пехотни елементи, от гръцката полиция, от доброволчески групи, както и от танкери за вода.

Както предизвести през вчерашния ден в ексклузивен брифинг зам. министъра на Гражданска отбрана Никос Хардаля през днешния ден, петък, 6 август, метеорологични условия ще наподобяват на времето, при огромния пожар в Мати през 2018 година, при който стотици хора изгоряха, заклещени в тесни улички с колите си, преди да стигнат до морето.

Поради спешната обстановка, основана тази нощ, придвижването беше спряно от полицията на кръстовището на Агиос Стефанос, в посока Ламия и полицията отстрани колите от страничния път, тъй като огънят, който бушува неконтролируемо, с изключение на начело на автомагистралата на височината на Афиднес, е ориентиран и към Ипократио Полития.

Двама доброволци пожарникари бяха превозени до интензивното поделение на болница КАТ и интубирани, заради задушаване.

Бившите кралски имения в Татои бяха обхванати от пламъци в четвъртък вечерта, горящ кралските гробници. Огънят е оставил църквата и мавзолея непокътнати към този момент.

От гражданска отбрана изпращат известия на всички пребиваващи в Гърция туристи, с предизвестие за високия риск от пожари. Не се разрешава достъп до гори, горички и паркове. Да се заобикалят ненужни напредвания до 9 август.

До 9 август се не разрешава всяка активност или работа, която може да аргументи пожар.

За всяко нарушаване, като се изключи тежките наказателни наказания, в първия случай е планувана санкция от 1000 евро, а във втори - санкция от 10 000 евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР