Огнената топка, която озари небесата над Папуа Нова Гвинея през

...
Огнената топка, която озари небесата над Папуа Нова Гвинея през
Коментари Харесай

Разсекретени данни показват, че междузвезден обект е избухнал в небето през 2014 г.

Огнената топка, която озари небесата над Папуа Нова Гвинея през 2014 година, се оказа бързодвижещ се обект от друга звездна система. Това сочат ново разкрити документи на US Space Command (USSC).

Обектът – дребен астероид с диаметър 0,45 метра – се врязва в атмосферата на Земята на 8 януари 2014 година Преди това той се е движел през галактическото пространство с 210 000 км/ч – скорост, която надвишава неведнъж междинната скорост на метеорите, орбитиращи в Слънчевата система. Това сочи проучване на съответния обект, оповестено през 2019 година в arXiv. Според него въз основата на скоростта на дребния метеор, както и на траекторията на неговата орбита, можем да кажем съвсем изрично (99 процента), че обектът е посетител от друга звездна система от Млечния път.

Научният труд обаче по този начин и не минава през процедура за анонимно рецензиране, защото част от данните, нужни за потвърждаването на изчисленията на експертите, са били засекретени от американското държавно управление.

Сега обаче учени от USSC удостоверяват публично откритията на екипа. В документ от 1 март, споделен в Twitter на 6 април от лейтенант-генерал Джон Е. Шоу, анализът на огнената топка от 2019 година е бил „ задоволително акуратен, с цел да се удостовери междузвездната траектория “.

Това удостоверение от своя страна трансформира метеора от 2014 година в първия междузвезден обект, засичан в миналото в Слънчевата система. Неговото разкриване прехожда това на Оумуамуа с към 3 години.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР