“Огледални вселени е проектът на София Хаджипапа и Деми Енгезу

...
“Огледални вселени е проектът на София Хаджипапа и Деми Енгезу
Коментари Харесай

Огледални вселени от Кипър в Зона Нира Арт във Варна

“Огледални вселени " е планът на София Хаджипапа и Деми Енгезу - две дами от света на изкуството на Кипър. Проектът се показва за пръв път пред българска аудитория във варненската Зона за креативен връзки “Нира Арт ". Изложбата е част от съпътстващата стратегия на фестивала “Карантината " и се открива на 4 август от 17:00 на ул. “Св. Климент " 23 Б, заяви Нина Локмаджиева.

“Поредица от илюстрации бе отправната точка за този план - споделя София Хаджипапа. - Първоначално рисунките бяха проектирани като цифрови илюстрации, съпровождащи две поетични книги, издадени през 2021 година в София от поетите Василка Петрова-Хаджипапа и Георги Константинов. Илюстрациите бяха показани като лимитирани цианотипни отпечатъци върху архивна хартия А3 през ноември 2021 година в Никозия, Кипър, и дадоха концепцията за актуалното предложение. В този план се интересуваме от пресечната точка сред медиите и преместването на атрибути от една медия в друга, създавайки нови, хибридни форми. "

От една страна, София Хаджипапа минава от ръчна към цифрова и още веднъж към ръчна техника, като в последна сметка употребява цианотипия - медия, обичайно употребена във фотографията, за изобразяване на отпечатъци, като по този метод основава медия, която не е нито снимка, нито изобразяване, нито гравюра, а може би и всичко това.

От друга страна, Деми Енглезу надгражда тези статични изображения, с цел да сътвори движещи се облици, като по този метод основава произведения, които не са нито просто анимации, нито просторисунки.

А с изключение на всичко това, съществува и равнището на текста - превръщането на поезията във визуалнаформа и нейното отражение в статичното и движещото се изображение.

В изложбата в Зона “Нира Арт " са показани цианотипни отпечатъци на илюстрациите, дружно с паралелни прожекции на движещи се изображения/анимации, основани на тези илюстрации, в които е вплетен и текстовият детайл на поезията.

Подробности търсете в тук: https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768, www.ArtVarna.net

http://thequarantine.org/bg/festival/

Д-р София Хаджипапа е деен образен актьор, тя живее в Кипър, доцент е поизобразително изкуство във Факултета по изкуства на Европейския университет в Кипър.Завършва бакалавърска степен по живопис в Националната художествена академия в София, където пази и магистърска степен по живопис, и докторантура по история и доктрина на изкуството. Освен с живопис се занимава с видеоарт, интервенции в обществени пространства, съоръжения и планове с присъединяване, илюстрации на стихотворения, корици на книги и в последно време театрален дизайн.

От 1999 година насам е представяла свои произведения в доста независими и групови изложения в Кипър и в чужбина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР