Огледалата са изработени от олово като три от тях са

...
Огледалата са изработени от олово като три от тях са
Коментари Харесай

Археолози откриха огледала на близо 2000 години

Огледалата са направени от олово като три от тях са с идентични размери и декорация, заяви Bulphoto. Тя се състои от стилизирано изображение на съд за вино (кратер), от който излизат разлистени лози, ситуирани по повърхността на рамката.

В центъра е било сложено по едно кръгло огледално стъкълце. На три от рамките е изписано на старогръцки „ ТYXH KAΛH “, което е благопожелание за добра орис на притежателя.

Четири от огледалата „ излязоха “ по едно и също време в края на разкопките. Те бяха открити наоколо до едно от огнищата на проучваната жилищна постройка. Според експертните оценки находката е на близо 2000 година

Археологическите разкопки на Античния керамичен център започнаха при започване на август и продължиха малко повече от месец. Археологът на Историческия музей – Павликени Калин Чакъров за втора поредна година работи на обекта единствено благодарение на доброволци. Над 30 души с разнообразни специалности, множеството нямащи нищо общо с историята и археологията, взеха присъединяване в тазгодишните изследвания. Включи се и интернационална група доброволци от четири страни.

Разкопките тази година имаха за цел окончателното изследване на една от постройките в римската вила рустика (земеделско имение) на Античния керамичен център. Сградата е била с квадратна форма и размери 6х6 м. Вътре структурата има дървени и зидани колони, които са поддържали двускатния керемиден покрив.

Сградата е с вход от изток, защото в региона и в този момент доминират западните ветрове. Пред входа на жилището е обособено преддверие, в което има още едно огнище. По всяка възможност постройката е жилище на служащи, обслужвали имението на притежателя. Просъществувала е до първите десетилетия на III век след Христа, когато е била напусната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР