Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу йеменските бунтовници хуси започна

...
Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция срещу йеменските бунтовници хуси започна
Коментари Харесай

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция започна операция срещу йеменските бунтовници

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция против йеменските бунтовници хуси стартира военна интервенция за преустановяване на нападенията им против саудитски петролни обекти и с цел да “защити световните енергоизточници”, оповестиха саудитските държавни медии.

Коалицията посочи, че нанася удари по столицата Сана и пристанището Ходейда на Червено море.

Вчера йеменските бунтовници хуси нападнаха нефтобаза в саудитския град Джеда преди конкуренция от Формула 1 в кралството. Това беше най-знаковото нахлуване на бунтовниците до момента, въпреки че саудитските управляващи дадоха обещание, че идното гран при ще се състои по проект.

Мишена на нападението е една и съща нефтобаза, която хусите нападат през последните дни. Тя се намира покрай интернационалното летище на Джеда. Мястото е значим пункт по пътя на поклонниците, които пътуват към Мека. Няма данни за потърпевши при нападението.

Саудитските управляващи признаха, че против нефтобазата е осъществено нахлуване на хусите.

Саудитска Арабия е отпред на коалиция в Йемен, която води война против подкрепяните от Иран хуси, които през септември 2014 година превзеха йеменската столица Сана. Кралството, което влезе във войната през 2015 година, е подложено на критика в интернационален проект за въздушните си удари, при които починаха десетки цивилни – нещо, което хусите акцентират, когато правят набези с дронове, ракети и минохвъргачки против кралството.

Снощи ръководената от Саудитска Арабия коалиция предизвести, че ще нанесе нови удари в Йемен в това число по тежко потърпевшото от войната пристанище Ходейда.

Джейк Съливан, консултант по националната сигурност в Белия дом, осъди нападенията на хусите и съобщи, че е ясно, че те са станали вероятни с помощта на Иран. Техеран отхвърля да въоръжава хусите, въпреки че специалисти на Организация на обединените нации и западни страни свързват въоръжението в ръцете на бунтовниците с Иран.

В Техеран управляващите прожектираха на площад “Азади” (“Свобода”) портрети на водачи на хусите.

Британският министър председател Борис Джонсън осъди в Twitter нападенията на йеменските бунтовници. “Тези удари излагат живота на цивилни на заплаха и би трябвало да спрат”, написа той.

Журналист на Асошиейтед прес, който отразяваше тренировките на пистата на Формула 1 в Джеда е видял в далечината да се издига пушека от нападението на хусите.

Пилотите обаче са траяли да карат, до момента в който огънят е горял.

Часове по-късно Формула 1 разгласи, че третата подготовка, която е планувана за днешния ден, и утрешната конкуренция към момента е планувано да се състоят.

Сателитният канал на хусите “Ал Масира” удостовери, че бунтовниците са нападнали петролния обект в Джеда, който е благосъстоятелност на саудитската нефтена компания “Арамко”, както и цели в Рияд и на други места.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР